18. mai 2016

Jordi Galceran "Pangalaen" Draamateatris


Eelmisel teatrikülastusel "Maalermeister" Rakvere Teatris sai naerda naiste üle, nii et feminist minus tõstis pead. Seekord sai naerda meeste üle.
Ühes vaatuses kahe mehe tükk kulgeb hoogsalt. Etenduse võib jaotada tinglikult kaheks. Esimeses pooles toimub laenu taotlemine stiilis „kui väga mul seda laenu vaja on“, teises pooles toimub laenuandja survestamine, temaga manipuleerimine, mis lõpeb laenulepingu allkirjastamisega. Mees, kes tuli panka sooviga saada 3000 eurot laenu, lahkub pangast 10 000 € võrra rikkamana, kuid mitte ainult. Panga juhataja on vaesem: lisaks rahale, mida ta enam ei näe, on ta ka oma abielu nurka mänginud.
Näidend on huvitav: igav ei hakka, dialoog on kiire ja vaimukas, näitlejad head. Hendrik Toomperel on suurepärane roll panga juhatajana. Nauditav ja pingestatud esitus kuni viimse detailini- ilmed, žestid ja liikumine. Priit Võigemasti Antoni jääb pigem tabamatuks- kes ta siis lõpuks on? Kõige rohkem sarnaneb ta nukujuhiga nukuteatris: jäädes ise varju, paneb ta panga juhataja tegutsema, liikuma ja muutuma.

Kavalehelt: „Edu saladus on siirus- kui te suudate seda teeselda, siis tuleb ka edu.“  Jean Giraudoux 

Hendrik Toomperele on see neljas Galcerani-lavastus Eesti Draamateatris. Mina olen näinud kahte: „Grönholmi meetod“ "Grönholmi meetod" Eesti Draamateatris ja „Cancún“ (2011a). „Cancúnist“ palju ei mäleta.
on värskelt meeles. 
 „Pangalaen“ on intelligentne komöödia kahe inimese vaimsest duellist.

(Minu teatrielamust häiris vaid Draamateatri väikese saali viimane rida- seal ikka üldse õhku ei ole.)



Jordi Galceran
„Pangalaen“
Lavastaja Hendrik Toompere
Tõlkinud Margus Alver
Kunstnikud Riina Degtjarenko ja Ervin Õunapuu
Esietendus 13.09.2013 Barcelona Teatre La Vilarroelis






Osades
Hendrik Toompere- panga juhataja


Priit Võigemast (külalisena)- Antoni, laenu taotleja

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar