19. mai 2015

Leif G.Persson "Linda mõrva juhtum"

Leif G. Persson
„Linda mõrva juhtum.“
Romaan ühest kuriteost.

Rootsi keelest tõlkinud Kadi-Riin Haasma

Kirjastus Varrak 2015

503 lehekülge.








Raamat  on kuriteo uurimisest nagu see tegelikkuses toimub, mitte nagu  mõnes teleseriaalis, kus uurija geniaalse mõttesähvatuse tagajärjel  kurjategija õhtuks käes on.  Ikka raske töö, palju tühja uurimist ja pettumusi valitud suundadel. Aga kõik see mitte raskepärase süngusega nagu näiteks Wallanderi lugudes. „Tantsuõpetaja tagasitulek“.

Raamatu peategelane komissar  Evert Bäckström on minu jaoks uut tüüpi uurija krimikirjanduses, mudalaisk, ahne, valelik, joodik, täielik seksist ja rassist ka veel.

Välja  võiks ta näha nii:
Claes Malmberg Evert Bäckströmi rollis. 

Raamatu lk. 17 öeldakse tema kohta nii: „ Bäckström oli väike, paks ja primitiivne, aga vajadusel võis ta olla ka kaval ja kättemaksuhimuline. Iseenda meelest oli ta tark mees oma parimais aastates. Vaba ja sõltumatu mees, kes eelistas rahulikku elu linnas, ning kuna piisavalt palju ahvatlevaid ja kergeis rõivais naisi tundus sama arvavat, ei olnud kurtmiseks vähimatki põhjust.“

Karlsson katuselt!
 Ja samas läheb edasi:

„Suvepuhkust nautisid need, kes ei osanud midagi targemat peale hakata, ning see, et seda tarvitasid mõõdutundetult peaaegu kõik tema kolleegid, andis hea põhjuse tööle jääda, sest nüüd lõpuks oli tal aega olla iseenda peremees. Viimasena tööle ja esimesena minema ning kellegi ei olnud midagi kobiseda. See oligi asja uba.“

Järgimist vääriv strateegia!
  
Uuritakse noore naise, politseikooli kadeti Linda Walllini seksuaalmõrva Växjö linnas. Växjö on linn Rootsis, Kronobergi lääni ja Växjö valla keskus. Kohalikud politseijõud paluvad Stokholmist abi, saadetakse kohale rühm. Lisaks  Bäck-strömile komissar Jan Lewin  ja tema armuke Ewa, kes on tehniline töötaja; kriminaalinspektor Jan Rogersson, kelle kohta öeldakse, et ainus Bäckströmi töökaaslastest, keda ta suutis taluda ka eraviisiliselt; ning kaks noort talenti vägivallakuritegude osakonnast, keda hüütakse Tikuks ja Takuks. Bäckströmil  õnnestub saada uurimisgrupi juhiks  ja ta ei jäta lähetuse võimalusi kasutamata: Rootsi politseis kehtiv ületundide süsteem, võimalus palju isiklikke kulusid lähetuskuludesse kirjutada. Kulude hulgas isikliku pesu pesemine, õhtud restoranis e. kohtumised  salapäraste infoallikatega ja öine pornofilmi vaatamine.

Romaani esimeses pooles juhitakse lugeja koos uurimisgrupiga valejälgedele või antakse aimu, et kuigi DNA proove on vabatahtliku ja sunniviisilise võtmise tulemusel kogutud juba ligi 500-lt(!) valla elanikult, ei õnnestugi kuritegu lahendada. 
Romaani 390. leheküljel on kurjategija lõpuks tabatud. Loomulikult mitte Bäckströmi  tegevuse(tuse) tulemusel, vaid Jan Lewini põhjaliku uurimistöö ja natuke ka tema unenägude tulemusel.
Nüüd algab mõrvari ülekuulamisprotsess, kaval kassi ja hiire mäng, et kätte saada ülestunnistus. Mängu tulevad  kaks noort naisuurijat, kes Stokholmist Bäckströmi uue ülemuse käsul kohale saadetakse, vana ülemus muuseas läks hulluks. Leebeid võtteid kasutades püütakse jõuda ülestunnistuseni. Ülestunnistust ei saada, selgub, et kurjategija on vaimselt haige. Nagu päriseluski.  
Raamatu muudavad nauditavaks lugemiseks kahe mehe -Lewini ja Bäckströmi sisemonoloogid. Lewini oma on üpris tagasihoidlik. Bäckström seevastu äärmiselt ennast täis ja endast heal arvamusel olev. Taas üllatab mind, kuidas mehed parimais aastais arvavad, et nad on naissoole vastupandamatud ja seejuures ise on nad väga valivad.
Bäckströmi sisemonoloog ajab naerma, temperamentsemaid lugejannasid võib ka vihastada. Aga kannatust- peategelane satub lõpuks äärmiselt naeruväärsesse situatsiooni ja tema peale esitatakse kaebus. Kuigi juhtunu ei häiri Bäckströmi kuigivõrdki, ta oskab pahandustest välja libiseda. 
Bäckströmi naistesse suhtumisest annab aimu seik kui ta paneb kokku oma uurimisgrupi, milles on  „neli päris politseinikku ja ainult üks naine“.

Pildil autor.
Kuigi krimka jaoks mahukas raamat, ootan huviga, et Rootsi menuka krimikirjaniku ja kriminoloogi Leif G.W. Perssoni komissar Bäckströmi triloogia kaks järgmist raamatut ka eesti keelde tõlgitakse. Küllalt põhjamaisest kaamosest, raamatu lehtedel lõunamaise suhtumisega mees parimais aastais, üsna vastik tegelane!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar