17. juuli 2015

Seth Godin. Mida teha, kui on sinu kord.

Seth Godin
Mida teha, kui on sinu kord
(Ja alati on sinu kord).

Tõlkinud Mart Rummo
Kirjastaja: Äripäev 2015
160 lehekülge






Olen lugenud Seth Godini „Lilla lehm“ ja „Asendamatu asjapulk“. Käesolev raamat võtab lühidas konkreetses lööklauselises vormis kokku kõik, mida Seth Godin varem kirjutanud, kuid teeb seda uudses vormis. Läksin raamatukokku otsima toekat Äripäeva raamatut, leidsin otsitu ajakirja formaadis. Raamatus on  palju huvitavaid pilte ja fotosid, lõigud ja punktid, terved leheküljed, on esile tõstetud  erineva värvi, stiili, fondi  suurusega, mõnikord on tekst pea peale pööratud. Raamatu lehekülg näeb välja nagu hästi kujundatud blogi.
Vormilisest küljest vaimustasid mind eriti raamatu lõpuleheküljed.


Ma olen varemalt ühe oma raamatu rändama saatnud.

Kuna olen Godinit ja teisi motivatsioonigurusid piisavalt lugenud, siis midagi uut endale ei leidnud. Autor edastab  sõnumit võtta vastu kõik võimalused  tegutsemiseks (nüüd on minu kord) kartmata läbi kukkumist, võtta vabadus eristuda ja olla loov.
Eesti keeles võtab öeldu kokku vanasõna „Julge algus on pool võitu“, Godin lisab siia, võidab see, kes kõige rohkem läbi kukub.

Autor pillub löövaid lauseid, üleskutseid ja tsitaate:
Eksida on vähem kulukas kui mitte midagi teha.
Ma tunnen selliseid inimesi, alati ei ole eksida vähem kulukam, aga ok!, kui võidab see, kes kõige rohkem läbi kukub, siis loeme tibusid sügisel.
Vabasta end vajadusest mitte eksida.
Maadeavastaja on inimene, kes on ära eksinud.
Sa oled kas looja või pealtvaataja. Sa kas ootad oma korda või kasutad seda.

Autor taob oma sõnumit korduvalt, intensiivselt, lühikeste mõjuvate lausete, tsitaatide, lugude ja näidetega. Raamat on väga mänguline. Lõpuks on sõnum igale lugejale, kes viimasele lehele jõudis, pähe kulunud: alati on sinu kord.

Autor ei pea palju motivatsioonist ja tsiteerib teist müügiguru Zig Ziglarit, kes olla öelnud, et  motivatsiooni saamine on just kui duši all käimine. See on kasulik, kuid selle mõju ei kesta kaua- seepärast tuleb seda tihti korrata. 
Godini arvates ei ole võimaluse  kasutamisel midagi pistmist motiveeritusega. Autor ütleb, et vaja on kahte asja:
1)märgata kultuuris ja majanduses muutust ning mõista, et nüüd on tõesti sinu kord,
2)kujundada harjumus. Harjumus kuulub töötamise juurde, see on sinu otsus võimalusest kinni hoida, end sellega siduda, luua ja ennast kannustada.
Harjumuse kujundamise kohta oli väga hea raamat, kui keegi viitsiks 446 lehekülge läbi lugeda: Charles Duhigg. "Harjumuse jõud. Miks me elus ja äris ikka samu radu pidi käime."

Tegelikult on Godini raamat ka suunatud sisemise motivatsiooni äratamisele. Motiveeritud tegevust jätkub tükiks ajaks, aga harva terveks eluks, kui sa ei kujunda harjumust. Raamat motiveeris mind küll. Ma ei saanud teada midagi, mida ma varem ei teadnud, kuid sain korraks motivatsiooni oma kookonist väljuda. Vaatamata elu jooksul läbiloetud juhtimis- ja eneseabi raamatute kogusele on siiski asju, mida ma pole julgenud teha (neid jääb järjest vähemaks) ja asju, mida ma pole viitsinud teha (nende hulk tõenäoliselt hakkab suurenema). 

Üks lõik ka raamatust.


"Charles Pollock oli maalija.
Tema vend Jackson oli kunstnik. Põhjus, miks sa Charlesist kuulnudki pole, on imelihtne.
Ta maalis samamoodi kui tema õpetaja Thomas Hart Benton.
Bentoni seinamaalid ja sangarlikud kujundid tähistasid USA kujutavas kunstis olulist pöördepunkti.
Ja Jackson Pollock saatis oma action paintinguga suurema osa sellest kuradile.
Jacksoni vend Charles aga ei muutnud midagi, ta ei kasutanud oma korda,ega otsustanud avangardi kasuks.
Tema maalis nii nagu teda oli õpetatud.
Kahtlemata teda õpetas meister, kuid tema siiski ainult kopeeris."

Raamatus selle loo juures kunstnike töid ei olnud, mina lisan, ma pole nii kaua kusagil kunstinäitusel ega galeriis käinud, loodan Saaremaa ooperipäevade ajal.
Kuressaare lossi keldrisaalis on üles pandud Eesti maalikunst Enn Kunila kogust.


Charles Pollock 
















Thomas Hart Benton.














Jackson Pollock 











Kingiksin Seth Godini  raamatu gümnaasiumi või ülikooli lõpetajale. Sobis ka endale ühe õhtu lektüüriks, suur trükk läheb kiiresti.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar