16. september 2015

John Grisham"Hall mägi"

John Grisham
„Hall mägi“
Inglise keelest tõlkinud Peeter Villmann
 Toimetanud Ingrid Eylandt-Kuure
Kirjastus Varrak 2015
392 lehekülge.







Kas olen mina Grishamist väsinud või on Grisham väsinud, kuid „Hall mägi“ ei  köitnud. Raamatu võib rahus suvalisel kohal pooleli jätta ja mõne aja pärast edasi lugeda. Raamat ei haara, põnevust on vähe. Kuigi tutvustuse järgi võiks ainest olla suurepäraseks raamatuks:
Saage tuttavaks John Grishami uue kangelanna Samantha Koferiga. On 2008. aasta ja Samantha Koferi karjäär hiiglaslikus Wall Streeti õigusfirmas on täies hoos. Üle öö saabub aga majanduslangus ja Samantha läkitatakse sundpuhkusele. Siiski kuulub ta nende „õnnelike“ sekka,  kellele pakutakse võimalust töötada ilma palgata õigusabikliinikus. Lisaks eksisteerib õhkõrn võimalus, et aasta pärast saab ta oma vana koha tagasi.
 Nii kolibki Samantha oma Manhattani elamisest Virginia osariiki Apalatši mägede keskele 2200 elanikuga Brady linna. Linna õigusabikliiniku juht on sünnist saadik Bradys elanud Mattie Wyatt, kes õpetab Samanthale, kuidas aidata „tõeliste muredega tõelisi inimesi”. Samantha koostab esimest korda oma karjääri jooksul hagi, näeb tõelist kohtusaali seestpoolt, saab kohtunikult noomida ja kuuleb ähvardusi kohalikelt elanikelt, kelles suurlinnajuristi saabumine erilist vaimustust ei tekita. Ja ta saab teada ka seda, et nii nagu teisedki väikelinnad, varjab Brady rohkem kui ühte suurt saladust.
 Uus töökoht viib Samantha kivisöe kaevandamise süngesse ja ohtlikku maailma, kus rikutakse sageli seadusi ja põlastatakse eeskirju, kus kogukonnad on lõhenenud ja maa ise söetootjate rünnaku all. Vägivald on kõikjal õhus ja mõne nädala pärast avastab Samantha, et ta on kistud surmatoovate tagajärgedega kohtuasja. 

Peategelane Samantha Kofer on kuidagi puine ja ebausutav, meespeategelased õnnestuvad Grishamil paremini.
Mis mulle raamatus meeldis oli Apalatši mägede ja söe kaevandamise kirjeldus ning keskkonnateema. Kriminaalromaani ja kohtudraamana puudus raamatul varasemale Grishamile nii omane teravus ja sära.

Tegemist on Grishami 29. romaaniga.  20.oktoobril 2015 on välja on kuulutatud uue raamatu „Rogue Lawyer“ ilmumine. Loodan parimat, aga ka andekaim kirjanik ei suuda lõpmatult positiivselt üllatada. 
Kui peaksin oma raamaturiiulil Grishami edetabeli koostama, siis esimesed 15 raamatut jagavad I-III kohta. Kui hoobilt lemmikud nimetada, siis "Amnestia", "Vennad", "Vihmameister", "Isepäine vandekogu", "Firma" ja "Aguliadvokaat". Need on raamatud, mida teises elus loeksin uuesti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar