31. märts 2016

Robert Galbraith "Siidiuss"

Robert Galbraith
„Siidiuss“
Inglise keelest tõlkinud Tõnis Värnik
Toimetanud Krista Leppikson
Kirjastus Varrak 2015
496 lk.




Lugesin e-raamatut





Tutvustusest:
Kui kirjanik Owen Quine jääb pikemaks ajaks kadunuks, pöördub tema abikaasa detektiiv Cormoran Strike’i poole. Esialgu arvatakse, et Quine on mõneks ajaks avalikkuse eest peitu läinud – seda on ta teinud varemgi –, ja naine soovib, et Strike kadunud mehe üles otsiks ja tagasi koju tooks. Mida rohkem Strike asja uurib, seda selgemaks saab, et Quine’i kadumise lugu on keerulisem, kui tema abikaasa esialgu arvas. Kirjanik on äsja lõpetanud oma uue romaani käsikirja, milles ta kirjeldab äärmiselt pahatahtlikult peaaegu kõiki, keda ta tunneb. Kui romaan peaks avaldatama, võib see rikkuda väga paljude elu, mistõttu on mitmeid inimesi, kes võivad soovida Quine’i suu kinni toppida. Viimaks Quine siiski leitakse, ent tapetuna ja seda väga iseäralikul moel. Algab võidujooks ajaga, et lahti mõtestada halastamatu mõrvari motiivid, sest niisugust kuritööd pole Strike veel kunagi näinud.
„Siidiuss” on J. K. Rowlingu teine Galbraithi nime all avaldatud romaan, mille peategelaseks Cormoran Strike. Esimene romaan „Käo kukkumine“ Robert Galbraith „Käo kukkumine“ ilmus Varrakus 2014. aastal.

„Siidiussiga“ läks nii, et lugesin seda pea aasta. Ostsin e-raamatuna kohe kui see ilmus enne lühemat lennureisi ega jõudnud seda reisil läbi lugeda. Nii vedeleski luger käekotis, mõnikord tegin juuksuris värvi all istudes lahti. Nüüd kevadisel puhkusereisil lugesin lõpuni.
Siit võib teha järelduse, et eriti põnev raamat ei olnud, muidu oleksin ühe hooga läbi lugenud ja poleks mallanud 9 kuud venitada. Sellise katkendliku lugemise probleem on see, et kui paari kuu tagant taas kätte võtad, on tegelaste- kahtlusaluste nimed segamini. E-raamatut ei ole sama mõnus lehitseda kui paber-raamatut. Tõenäoliselt ei oska ma oma Kobo lugerit väga hästi käsitseda, kasutan harva. Nii ei leia ma hetkel enam üles paari lõiku, mida tahtsin tsiteerida.„Päris raamat“ on armsam, vaatad heldinult riiuleid täis raamatuid ja virna öökapil- süda läheb kohe soojaks.

Põnev „Siidiussi“ juures on see, et üks raamat on teise sees, Galbraithi raamatu sees on "Bombyx Mori" ja selle taga veel üks raamat. Meeldis, et "Siidiussis", erinevalt „Käo kukkumisest“, oli Cormoran Strike isikliku elu probleemidele vähem tähelepanu pööratud. Tegelased-kahtlusalused on kõik väga värvikad, mõrv jube, aga enim jäi raamatust meelde Londoni sant ilm, tuiskas, Strikel oli libe ja tal puudusid kindaid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar