31. märts 2014

David Servan-Schreiber "Kehale meeldib tõde"

David Servan-Schreiber
Kehale meeldib tõde
Artiklid 1999-2011

Varrak 2014
238 lehekülge
Prantsuse keelest Madis Jürviste
Toimetanud Mart Paberit.

David Servan-Schreiber (1961–2011) oli prantsuse arst ja neuroteadlane.
Eesti keeles on avaldatud tema raamatud „ Stressist vabaks ilma ravimiteta“ 2005 ja „Vähi vastu“ 2009 ja 2014.
David Servan-Schreiber suri  pärast 20-aastast võitlust kasvajaga  2011. aastal.

Loetud raamat on Prantsusmaal avaldatud pärast tema surma ja sisaldab autori 1999-2011 ilmunud lühiartikleid ajakirjas „Psyhologies magasine“ .

Minu lugemislauale sattus see raamat teadlikult.  Teos paigutub kategooriasse tervis ja eneseabi.  Selle nimistu raamatutest arvatakse , et need ongi n.ö. minuvanuste naiste lugemisnurk. Vanasti nimetanuks ma seda tüüpi raamatut populaarteaduslikuks. Olen selliseid lugenud kogu elu , nüüd järjest vähem. Raamaturiiulis ootavad „Imeline teadus“ sarja raamatud.
Raamatut võib soovitada kõigile, kes psühholoogia vastu huvi tunnevad.  Lihtsalt, loetavalt ja lühidalt on selgitatud  uusi  ja vanu tõdesid, armas raamat. Autori kreedo on lihtne: inimeses endas peituvad kõik tervendavad jõud.

Stiilinäited:
„Vähehaaval mõistsin, et keha ei saa võrrelda, mitte mootoriga, mille osa on purunenud, vaid taimega, mille eest tuleb hoolt kanda. Et taim end paremini tunneks, luuakse ta elutingimustes-valgus, niiskus, temperatuur , pinnas jne. -parem tasakaal. Taime koormavad surnud oksad toestatakse, et ta saaks oma elujõudu koondada ja paremini kanaliseerida. Tema eest hoolitsetakse lõppude lõpuks samamoodi nagu armastatakse: antakse talle kõik vajalik, et ta saaks täielikult olla tema ise.“ 

Peatükis „Teismeliste aju on …. ebaküps?“ sõnab autor nii
 „Kuidas siis aidata lastel see delikaatne eriood üle elada?
[…] Seega tuleb alustada sellest, et tahame kuulata seda , mis neile muret tekitab, mitte ei keskendu sellele, mis meid muretsema paneb. Ja mööda ei saa ka sellest, mis on tähtis kõigi meie elus tähtsate suhte puhul: vaja läheb korralikku annust kannatlikust ja armastust….“
Kuldsed sõnad.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar