Carl
Mothander
"Kulinaarsed
vested"
Rootsi
keelest tõlkinud Anu Saluäär.
Loomingu raamatukogu 40/2014
88 lehekülge
Väga
mõnus lugemine.
Tundus
nagu loeksin kaasaegset humoristlikku toidublogi. Kui
olin mõned leheküljed lugenud, keerasin algusesse tagasi, et kontrollida, missugusest
välja-andest tõlgitud. Kas ikka tõesti
eelmise sajandi esimesest kolmandikust-ja oligi – 1931.
Ma
ei teadnud sellist autorit nagu Carl Mothander. „Parunid, eestlased ja
enamlased „ võtan nüüd raamatukogust. Selles raamatus jutustab rootsi aja-kirjanik Mothander, kuidas ta satub abielusidemete tõttu Tohisoo mõisa omanikuks ja peab aastakümneid "Rootsi härra Kaarli" nime all põllumehe ametit. „Eesti
mälu“ sarjas ilmunud „Rootsi kuninga valge laeva“ otsisin ka riiulilt välja. Ja
mitte sellepärast, et autor toidust nii kaasakiskuvalt oskab kirjutada.
Autor
valdab sõna ja kirjutab huvitavalt ja humoristlikult. "Kulinaarsetes vestetes" on autor lisaks mõisa köögipoolele üles tähendanud huvitavaid inimesi
ja meele-olukaid koosviibimisi, kirjeldab Maarjamaa kaunist loodust ning
pöördub armastavalt ja armsasti oma abikaasa (Kallis Kaasa) poole.
Ja kui huvitavad toidud! Palju põnevat, mida tahan järgi proovida. Näiteks miks mitte nii: viis hakitud karbikilu, üks
kõvaks keedetud ja peeneks hakitud muna, hakitud petersell, kõik segatud ja
kiires võis üle praetud. Serveeritakse kuumalt
röstleival.
Toitu tehakse valdavalt
maarjamaistest köögiviljadest, õnnelike loomade ja lindude lihast, vähkidest,
kes vabalt jões ringi ujusid.
Tegevuspaik
Tohisoo mõis Raplamaal. Tohisoo mõis asutati 16. sajandil. Mõis vahetas
korduvalt omanikke. 1744. aastal ostis mõisa B. J. von Wrangell, kelle
perekonna valdusse jäi mõis kuni võõrandamiseni 1919. aastal. 1923. aastal asus
mõisa kool, aastail 1987–1992 tegutses hoones kultuurimaja. Tänapäeval on
mõisahoones Kohila Koolituskeskus.
Lugesin
raamatukogu eksemplari läbi, tõttasin raamatupoodi ja ostsin endale ka. Panin
riiulile kõrvuti Frances Mayese Toskaana raamatutega. Seda raamatut sirvin veel.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar