23. aprill 2015

Anna Jansson "Ulm sinu eksitas ära"

Anna Jansson
„Ulm sinu eksitas ära.
Rootsi keelest tõlkinud Riina Jesmin.
Sari „Mirabilia“ 2015
254 lehekülge












Motoks Rootsi poeedi Nils Ferlini luuletus Ene Mäe tõlkes:
„Eksinud.
Päike loojub ja kuu tõuseb külm,
ulm sinu eksitas ära.
Piibelehiste aastate ulm
aina meid eksitas ära.
Ohakaradu ja kõrbenud maad
räbaldund saapais nüüd tallata saad.
Piibelehiste aastate ulm
su kaugele eksitas ära. „

Maagiline sissejuhatus. Samuti on maagiline tutvustuses viide vanale Gotlandi müüdile merineitsist, noorest naisest, kes oma pulmaööl uppus ja sellest ajast alates ei saa rahu ja püüab mehi sügavikku meelitada.

Lugu ise maagiline ei ole, kuid on üle hulga aja väga põnev kriminaalromaan. Kusagil 100. leheküljel märkasin, et mul pole veel mitte ühtegi tõsiselt võetavat kahtlusalust. Umbes 100 lehte enne lõppu sain kahtlusaluse, kes lõpuks ka süüdi osutus. Olin endaga rahul.

Hästi kirjutatud, parajal määral vihjeid. Huvitavad tegelased ja neist tulenevad kõrvalteemad: hüpohondrik, uneskõndija arst, medõde, kellel suhe patsiendiga ja mitmed teised.  Olulise kõrvalteemana vägagi aktuaalne privaatsuse kaitse ja turvalisus interneti ja ID ajastul. Kui avalik, jälgitav ja haavatav on inimene.

Sümpaatne naisuurija Maria Wern, kelle tegelaskuju tundus mulle küll poolik. Tõenäoliselt selle tõttu, et see on Anna Janssoni üheteistkümnes  Maria Werni raamat, eesti keeles esimene.

Guugeldades leidsin, et 1958.aastal Visbys sündinud Anna Jansson on meditsiinilise haridusega. Sellest siis  ka raamatus tegelaste hulgas mitmeid meedikuid ja kõrvalepõiked meditsiini.  Kirjutama hakkas  Anna Jansson  alles 1997.aastal, esialgu lasteraamatuid ja kirjutisi  meditsiinieetikast . Esimene Maria Werni raamat ilmus 2000. aastal, käesolev 2010. Anna Janssoni lasteraamatute tegelane muuseas on Emil Wern, Maria Werni poeg.





Anna Jannsoni Maria Weni raamatute järgi on Rootsis ülesvõetud teleseriaal, kus peategelast mängib  Eva Röse.











Nils Ferlini  luuleraamat on raamatukogus olemas, peaks lugema.









Raamatus on tunda, et autor tunneb ja armastab Gotlandi.  Kuna ma pole Gotlandil käinud, tekkis kohe huvi ja kiikasin reisibüroode reisikalendreid. Veel jõuaks ka sel suvel. 
Kaunis Gotlandi loodus ja filmimuusika Magnus Strömbergilt:
.

Krimisõpradele vägagi soovitan seda raamatut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar