17. mai 2016

"Maalermeister" Rakvere Teatris

„Maalermeistri“ zhanrimääratlus kavalehel on „remontiline komöödia“.
Vanasti oleks sellist teatritükki  nimetatud  jandiks, nüüd nimetatakse peenema nimega farss ja emba-kumba ta ongi- kõige paremas mõttes.
Tõusin 15 minutit enne etenduse algust kontorilaua tagant, olin väsinud ja tülpinud, kuid näitemäng pakkus lõõgastust ja koju sõites olin paremas tujus.

Mille või kelle üle siis naerdi. 
Kõige lihtsam oli naerda heatahtliku ja lihtsa Walteri üle, kelles ootamatult avanes ja kukkus ka läbi suur näitleja. Selline lihtne, heasüdamlik ja pontsakas mees, nagu meil paljudel endal kodus olemas.
Mind naerutas Tarvo Sõmera tegelaskuju Shakespeare tekstide ettekandmine ja Marcia abielurikkumise sobitamine Boccaccio tekstidega. Maalermeistri ootamatu metamorfoos.

Ülle Lichtfeldi eksalteeritud olek, mis mind häiris „Mustas printsis, sobis siia suurepäraselt. Kõige enam meeldisid küll need kohad, kus Marcia unustas ära, kes ta on ja mis mureks, ning võttis „proovietenduse“ juhtimise enda peale-„.. ja õhtupalve on mul ka juba loetud“.
Glamuurne ja ühtaegu lihtsameelne Marcia oli samuti publiku lemmik, ühtlasi tekitas Ülle Lichtfeldi suurepärane vorm laval naisvaatajates kadedust.
Liisa Aibeli Jane, mehe üleaisalöömisest kibestunud ja kättemaksust tiivustatud võimukas naine, naerma ei ajanud. Kas tema puhul liiga palju "äratundmis-rõõmu"? 
Korralik jant heade näitlejatega.

Donald Churchill
„Maalermeister“
Remontiline komöödia ehk kuidas petta oma meest ja sellest puhtalt välja tulla
Lavastus: Gerda Kordemets
Kujundus: Eugen Tamberg
Liikumine: Laine Mägi
Muusikaline kujundus: Gerda Kordemets, Peeter Pilv ja Ahti Bachblum
Tõlkija: Ann Must








Osades:
Tarvo Sõmer-maalermeister Walter
Ülle Lichtfeldt- Marcia
Liisa Aibel-Jane


Esietendus Rakvere Teatris 21. novembril 2014

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar