13. november 2016

Gaetano Donizetti „Anna Bolena“ kontsertettekanne Rahvusooperis Estonia

Gaetano Donizetti 
„Anna Bolena“
Dirigent: Arvo Volmer
Maailmaesietendus 26. detsembril 1830 Milano Teatro Carcanos.
Ooperi kontsertettekanne 12. novembril 2016 Rahvusooperis Estonia.
Felice Romani libreto Ippolito Pindemonte tragöödia „Henry VIII ehk Anna Bolena“ ja Alessandro Pepoli tragöödia „Anna Bolena“ ainetel.

Anna Bolena libreto seisab ajaloolisele tõele üsna lähedal. Anne Boylenist, ühest kuningas Henry VII naisest. Anne Boylen ajalookirjanduse sõpradele tutvustamist ei vaja. Eesti keeles on ilmunud Robert Widl „Anne Boyleni õnn ja hukk“,  Hilary Manteli Bookeri auhinnaga romaan "Aeg äratada surnud" (Pegasus 2014). Bolena tutvustamist ei vaja. Philippa Gregory romaan „Teine Boleyni tüdruk“ Mary Boleynist on järjekorras.

Üle pika aja taas ooperis Donizetti võrratu muusika lummuses. „Estonia“ ooperisaali laval toimus Donizetti ooperi „Anna Bolena“ kontsertetendus, 18. kontsertettekannete sarjas. Mitmed kontsertettekanded on toimunud Estonia kontserdisaalis, mulle meeldib teatrisaalis rohkem, saan siin kätte õige ooperi-tunde, õhkkond on pidulikum. Taust ooperi kuulamiseks ja muusika nautimiseks oli eile suurepärane. Nii kui muusikaliselt tuttav avamäng käima läks, pidin silmi pühkima.  See oli liigutavalt ilus. Esimene kord nutsin ooperis kunagi ammu- ammu Gilda aariat „Rigolettos“ kuulates. Muusika ilu paneb nutma… ja teeb õnnelikuks.  
Olen "Anna Bolenat" näinud Firenzes, see oli selline huvitav etendus, et Firenze ooperi orkester streikis ja ooper lauldi maha klaveri saatel. Elamusest ma turistina kusagilt kõrgelt kolmandalt rõdult vaadates rääkida ei saa, kuid kogemus oli huvitav.
Teist korda vaatasin MET Opera ülekannet kinos Anna Netrebko, Jekaterina Gubanova , Ildar Abdrazakov ja Stephen Costello.Väga hea, kuid ikkagi kino. 
Seega võitis Estonia „Anna Bolena“  .
Kõik väga head osatäitmised:
Alisa Gitsba (Helikon-Opera)- Anna Bolena (Ann Boleyn), Inglismaa kuninganna;











Pavlo Balakin- Enrico (Henry VIII), Inglismaa kuningas;












Oksana Volkova (Valgevene)-Giovanna Seymour (Jane Seymour), kuninganna seltsidaam;










Priit Volmer - Lord Rochefort (George Boleyn), kuninganna vend;











Juhan Tralla - Lord Riccardo Percy (Henry Percy, Northumberlandi VI krahv);










Helen Lokuta -Smeton (Mark Smeaton), paaž;











Mart Madiste -Sir Hervey, õukondlane;










Väga hea esitusega paistis silma Alisa Gitsba  Anna Bolena osas. Eriti hullumisstseenis, ainult lauluga ei ole seda kerge edasi anda.
 Donizettil on kaks kuulsat „hullumist“- Anna Bolena ja  Lucia de Lammermoor.  (Mõned aastad tagasi sai Pärnus ühe kooli hoovis kuulata Pärnu ooperi “Hullumisstseene kvaliteetooperitest“. )

Kuulsin esimest korda laval Juhan Trallat ja mulle meeldis.
Kiitmata ei saa jätta Helen Lokuta paazi, minu arvates oleks lauljanna võinud laulda ka Giovanna Seymour’i , aga meeldiv oli kuulata selles osas ka võluvat ja sarmikat noort valgevenelannat Oksana Volkovat , kes küll juba laulnud ka Metropolitan Operas. Nägin, kuulsin Volkovat kinos MET ooperis „Jevgeni Onegin“ Olga rollis.

Kuulasin Youtubest erinevaid esitusi: Montserrat Caballe & Elena Obraztsova, Joan Sutherland & Judith Forst, Sondra Radvanovsky & Milijana NikolicJoan Sutherland, Maria Callas. Parimad on Anna Netrebko ja Elina Garanca.








Siin "Anna Bolena" avamäng.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar