23. veebruar 2017

Philippa Gregory "Teine Boleyni tüdruk"

Ajalugu paelub mind, eriti kuningakodade ajalugu. Olen lugenud kõiki eesti keeles ilmunud raamatuid Henry VIII-st  ja tema kuuest naisest. Naistest värvikaim on kahtlemata Anne Boleyn, kes on andnud ainest raamatuteks, näidenditeks, filmideks, ooperiks ja teisteks muusikateosteks.
Loetud raamatu peategelane on küll Anne õde Mary Boleyn. Raamatus on Mary Anne noorem õde, ajaloolased arvavad, et vanem õde.
Mary Boleyn'i arvatav portree.














Anne Boleyn'i portree
















Justin Chadwicki filmis „Teine Boleyni tüdruk"( The Other Boleyn Girl) 2007, mängis blondi Mary Boleyni Scarlett Johansson ja brünetti Anne Boleyni Natalie Portman.








Anne Boleynist kirjutatud raamatutest  on mulle enim meeldinud Hilary Manteli romaan "Aeg äratada surnud" (Pegasus 2014). Seda Bookeri auhinnaga pärjatud raamatut oli muidugi tunduvalt raskem lugeda kui Philippa Gregory raamatut.
Gregory „Teine Boleyni tüdruk“ lugemine läheb kergelt ja kiirelt, seda enam, et ajalooline taust on teada. Raamat on tõeline naistekas: armastust, kirge, petmisi, skandaale, täitunud ja täitumata ambitsioone. Samas oli mul lugedes kogu aeg tunne, nagu tegutseksid peategelased tänapäeval. Õekeste jutt ja mõtted tundusid tuttavad tänapäeva seebiseriaalist või romaanist. Mis tähendab seda, et raamatus puudus minu arvates ehtne ajaloohõng ja ajastutruudus. Kes seda nüüd küll teab, kuidas tollal mõeldi või räägiti, aga minu ettekujutuses teisiti. Pärast Boris Eifmani balleti „Onegin“ vaatamist, lõpetasin neil päevil parasjagu ka raamatu lugemist, tabasin end mõttelt, et raamatu peategelased mõtlevad ja räägivad nii nagu toimuks tegevus tänapäeval. Piisab vaid kui kuningas Henry asemel oleks rikas ja edukas ärimees. Kui lugeda raamatut kui naistekat, siis mainitud puudused ei sega  absoluutselt.
Võõrastust tekitab vaid peategelase vanus tema armuseikluste ajal-14-15. Tuleb endale meelde tuletada, et tegevus toimub 16 sajandil- olid ajad, olid kombed.
Ajaloo huvilised, kes meelsamini lahingutegevusest ja riikidevahelistest suhetest loevad või kes tahavad täpselt teada, kuidas anglikaani kirik tekkis, võivad selle raamatu kõrvale jätta. Neile, kes meelsasti loevad õukonna siseelust, inimeste-vahelistest suhetest ja skandaalidest kuningakojas- on raamat maiuspala.

Kuna Mary Boleyn hakkas mind huvitama, loen kunagi läbi ka teise raamatu.

Philippa Gregory
"Teine Boleyni tüdruk. Esimene osa"
Tõlkinud Ülel Jälle
Ersen 2016
295 lehekülge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar