26. veebruar 2017

Robert Galbraith "Kus on kurja kodu"

Robert Galbraithi kolmas romaan detektiiv Cormoran Strike sarjast. Sellises järjekorras siis:
„Käo kukkumine“
„Siidiuss“
„Kus on kurja kodu“.

Esimene raamat Robert Galbraith „Käo kukkumine“üllatas meeldivalt, olin juba jõudnud lugeda J.K. Rowlingi esimest romaani täiskasvanutele -“Ootamatu võimalus“ (e.k 2013).
„Siidiussi“ lugemine ei edenenud mul kuidagi.  Pidasin põhjuseks seda ,et uuritav kuritegu ületas mu taluvuse piiri ja ei tundunud reaalne. Tagantjärgi arvan, et  põhjuseks oli ka see, et ma ei lugenud raamatut läbi ühe hooga. Robert Galbraith "Siidiuss"
Viimases romaanis uurivad Robin Ellacott ja Cormoran Strike lugu, mis puudutab neid endid isiklikult. Keegi tahab hävitada Cormoran Strike’i  ja ründab seetõttu Robinit, kuna arvab detektiivil oma assistendiga olevat soojad suhted. Pahategijat tuleb otsida Cormoran Strike minevikust ning kahtlusalused on Strikel olemas ka. Aga kes neist kolmest, ühtviisi kuritegelikust ja karistust väärivast mehest, Cormorani ja Robinit ründab ja kuidas ning kust teda leida?  Kõige kõrval on peategelaste suhe võtmas uusi kurve. Eraeluliselt tunnistavad mõlemad endale huvi teise vastu ja tööalaselt on Robin lõpetanud uurija kursused ning mõnikord nimetab Strike teda partneriks.Samal ajal läheneb Robini ja Matthew pulmapäev.

Kes soovib krimka kiirteed ja keskendumist vaid lahendamist vajavale loole, sellele on raamatus liiga palju Cormorani ja Robini eraelu, aga autor oskab jutustada ning minu arvates see raamatut ei kahjusta - lükkab mõnu (lahendust) veidi edasi.
Kõrvuti kurjategija jälgede ajamisega viib Robert Galbraith alias JK Rowling lugeja Londoni  kuritegevuse keskele: narkootikumid, mõrvad, naiste vägistamine ja  laste väärkohtlemine; noorte hulgas leviv keha terviklikkuse identiteedi häire- füüsiliselt terved tunnevad tungi amputeerida oma jäsemeid.
BBC telesarjas „Cormoran Strike“ mängib Strike’i Tom Burke ja Robinit Holliday Graingre. On hea lugeda kui oskad endale kangelasi ette kujutada.

„Kus on kurja kodu“ meeldis mulle kolmest Cormoran Strike loost enim. Lugesin selle läbi kolme õhtuga. 100 lehekülge enne lõppu sai  Cormoran Strike  järsku ilmutuse, kes on mõrtsukas. Mina pidin aga lugemise lõpetama, kell oli kõvasti üle kesköö ja jätkata sain alles järgmisel õhtul. Kogu vahepealse aja murdsin kõvasti pead selle üle, kes on süüdlane. Üritasin olla metoodiline, proovisin ära arvata, kes võiks olla raamatus nimetatu See, et seejärel jõuda süüdlaseni. Õigel teel olin, aga autorit ma üle ei kavaldanud, raamatu lõpp tuli üllatusena.  Kui Cormoran Strike loo lahendas, lehitsesin veel raamatut tagasi, otsimaks kas tõesti oli lahendus  ühe pildi peal näha.
Kõigi raamatu peatükkide motoks on mõni rida Blue Öyster Cult laulust ja raamatu lõpus on viidatud laulude mitmeleheküljeline loend. Kuna sellisest bändist midagi ei tea, kuulasin ka paari. Järgnev "Make Rock Not War"

Raamatu tõlkis Anne Kahk.
Mõned väga head kohad ja ütlused märkisin ära:
Ta vaatas üles, pilgus mingi kõigele ümbritsevale laienev pahatahtlikkus.
… Nüüd ründasid mälestused teda nagu puntrasse keerdunud rästikud, kellele ta on kogemata peale astunud.
Järgmises lõigus avaldub Cormoran Strike inimlikum pool:
Lk. 186 „Ta pilk eksles tontlikul pargil, lummatud tõusva päikese kiirtest, mis puude leherikkaid oksi udu seest ükshaaval välja joonistas . Ilu võis näha igal pool, tuli vaid hetkeks peatuda ja vaadata, paraku kippus päevast päeva argimuredega maadeldes kergesti ununema , et on olemas selline täiesti tasuta jagatav rõõm. Strike oli talletanud mällu samalaadseid hetki oma lapsepõlvest, eelkõige Cornwallis veedetud ajast; virvendav veepind varajasel hommikutunnil, sinine nagu liblika tiib; Gunera passaaži salapärane smaragdroheline valguse-varjudemäng Trebah Gardenis; kauged valged purjed nagu merelinnud õõtsumas rahutul metalsel merel.“
Gunera passaaž Trebah Gardenis http://www.trebahgarden.co.uk/, millest Strike räägib:


Mida võiks järgmisest raamatust oodata: taas põnevat ja ootamatute pööretega lugu, seda et vana kallim Charlotte tuleb tagasi Cormoran Strike juurde või hoopis et Robini ja Matthew abielust ei tule midagi välja. See, et Robini ja Cormorani koostöö jätkub, paistab raamatu lõpust kätte.

Robert Calbraith
„Kus on kurja kodu“
Inglise keelest tõlkinud Anne Kahk
Kirjastus Varrak 2016

527 lehekülge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar