7. aprill 2017

Fredrik Skagen "Head ööd, mu arm"

Algab lugu sellega, kuidas täiesti keskmine keskealine mitte kõige edukam  mees, ametilt klaverihäälestaja, Terje Lyngmo, solvub bensiinijaamas võõra kauni naise peale, kes tema tervitusele ei vasta ja võtab =varastab naise auto tagaistmelt  kalli kaamera. Terje kannab kaamerat kõikjal kaasas ja filmib – võib-olla võiks temast saada kuulus filmitegija.
Juhuslikult päikeseloojangut filmides jääb peale seik, kuidas kinnisvaramaakler Per Raglo tapab oma naise. Terje esimene sõit on politseimaja ette parklasse. Aga on õhtune aeg, uksed kinni ja mehele tuleb parem mõte. Ta näeb võimalust rikkaks saada ja siit saab alguse väljapressimine. Kuna mõlemad mehed on kuritegelikul teel algajad asjaarmastajad, siis teevad nad hulgaliselt vigu. Juhus ajab juhust taga ja veel mõni inimene sureb. Mingil hetkel jälitavad ja filmivad mehed teineteist.
Cherchez la femme! Kurja juureks on muidugi naised. Per Raglo abikaasa Karin ei tahtnud  last ja soovis lahutust, vaata, et ongi oma saatuses ise süüdi. Terje kallim Laila on andekas lauljanna, kes laulab nagu Dianne Reeves, aga moraalitu. Naine ei põrku tagasi kui raamatu lõpus saavad nad Terjega kohvritäie raha omanikeks. Per Raglo sekretär Hilfe Brundalen on külmavereline kullakaevaja.
Uurijad on raamatus tagaplaanil, nad teevad tasapisi oma tööd, aga lähtudes statistikast, et mõrvarit tuleb otsida eelkõige lähedaste inimeste ja pereliikmete hulgast, jõuavad nad sihile.
Raamat on kirjutatud võluva huumori ja kerge irooniaga, tegelased pisut karikatuursed.
Tegelaste (eba)jumal on  raha ja nii võib igaühest saada kurjategija või kuriteo kaasosaline. „Kui naine kaane üles tõstis ja hetk hiljem ahhetas, ei suutnud Terje pisaraid tagasi hoida, armetu tundeinimene nagu ta oli.“ Nii kõlab raamatu lõpulause.
Tegevus toimub mõnusas väikelinnas Trondheimis. Raamatus viidataks kahele Trondheimis sündinud Norra tuntud kunstnikule. :

Håkon Gullvågi töö.





















Håkon Blekeni töö.


Autor on  Norra tuntud krimikirjanik, sündinud 1936.aastal.
Fredrik Skagen esines Tallinna kirjandusmessil HeadRead 7. mail 2010.






2010.aastal ilmus ka Enno Turmeni http://www.sirp.ee/s1-artiklid/c7-kirjandus/enno-turmen-13-vii-1944-18-xi-2014/   tõlkes raamat.

Terje Lyngmo armastab džässi ja plaatidest, mida ta raamatus kuulab,  saaks korraliku plaadikogu koostada. Aga kuulan siin Dianne Reevest, kelle kontsert ootab mind ees 27. aprillil 2017 Nordea kontserdimajas.

Pärast mitmeid uuema aja krimkasid nagu „Mustad vesiroosid“ ja „Seitsemes laps“ oli Fred Skageni „Head ööd, mu arm“ kerge, meelelahutuslik ja põnev lugemine.

Fredrik Skagen
"Head ööd, mu arm"
Põhjamaade põnevik
NyNorden 2010
Tõlkinud Enno Turmen

337 lehekülge.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar