11. veebruar 2018

Joël Dicker "Tõde Harry Queberti juhtumi kohta"

Joël  Dicker
„Tõde Harry Queberti juhtumi kohta“
Prantsuse keelest tõlkinud Madis Jürviste
Kirjastus Tänapäev
653 lehekülge.







Ei tohi lasta end heidutada lehekülgede arvul. Raamatu iga lehekülg on väärt lugemist. Köite paksus teeb ainult raskeks selle lugemise ajal käeshoidmise, selle raamatu puhul oleksin tõesti eelistanud e-raamatut.
J. Dickeri romaan on ühtaegu dramaatiline armastusromaan, kaasahaarav kriminaalromaan ja kirjaniku jutustus raamatu kirjutamisest. Kolm lugu põimuvad omavahel ja need seob kokku algaja romaanikirjanik Marcus Golding, kes on oma õpetaja Harry Quebertilt saanud 31 juhist romaani kirjutamiseks. Need juhised on raamatu 31 peatüki sissejuhatuseks.

Olulise osa raamatust moodustab 33 aasta taguse mõrvaloo lahendamine, kahtlusaluste hulgas on esindatud pea kõik raamatus esinevad tegelased. Tõde, nagu tavaliselt, on lihtne.
Raamat on meisterlikult kokku kirjutatud: tegevus toimub erinevates aegades ning palju on kordusi, kuid see ei häiri. Krimiloo lahenduse otsimine on põnev. Öö hakul panin raamatu kõrvale, et hommikul naudinguga edasi lugeda.  Kirjanik on loonud müstilise naispeategelase Nola  ja keelatud armastuse kirjutanud kauniks armastuslooks. Tõepoolest, raamat  meenutab Twin Peaksi, nii palju kui ma sellest mäletan. Kuigi ma ei tea, kas oleksin sellele võrdlusele tulnud ka tagakaant lugemata.
Noor New Yorgi kirjanik Marcus Goldman vajab inspiratsiooni oma järgmise romaani jaoks. Ta sõidab seda otsimaAurora nimelisse väikelinna, oma mentori ja  kuulsa kirjaniku professor Harry Queberti juurde. Ent peagi leitakse Queberti aiast 33 aastat tagasi kaduma läinud 15-aastase tüdruku laip ja Quebertist saab peamine kahtlusalune. , kes on veendunud Harry süütuses, asub koos kohaliku politseinikuga juhtumit uurima.
Menukast raamatust, mis on muu hulgas võitnud Prantsuse Akadeemia romaaniauhinna ja  kandideeris ka Goncourti preemiale, valmib kümneosaline telesari, Harry Queberti osas Patrick Dempsey. Raamatut on võrreldud „Twin Peaksiga“ ja nimetatud šveitsi „Lohetätoveeringuga tüdrukuks“.

Parim eneseabi raamat on ilukirjanduslik teos! Ühtlasi on raamat Marcus Goldingu arenguromaan.
Lk. 99 vastab Harry Marcuse küsimusele, mis temast kirjanik sai nii: „Sest see andis mu elule mõtte. Juhuks, kui te veel märganud ei ole - üldiselt pole elul mõtet. Välja arvatud juhul, kui teie ise vaeva näete ja elule mõtte annate  ja näete igal Jumalast antud päeval vaeva, et see enda seatud eesmärk saavutada. Marcus, te olete andekas; andke oma elule mõte, püüdke tuul oma võidukuse tiibadesse. Olla kirjanik tähendab olla elus.“
Lk. 651 ütleb Marcus: „Harry ütles mulle kunagi:  “Andke oma elule mõte. Elule annavad mõtte kaks asja: raamatud ja armastus.“  Raamatud olen ma leidnud tänu Harryle. Nüüd lähen armastust otsima“.
  
Sirbis oli kirjutis sellest, et kultuur muutub järjest meelelahutuslikumaks ja seda eesmärki teenib ka loetud raamat olles ühtaegu arengu-, armastus- ja kriminaalromaan.
Seejuures esindab loetud raamat esindab kõik neid valikud kõrgliigas ja ma kahetsesin, et nii kiiresti läbi sai.
Lk. 649 veel üks Harry õpetus: „Marcus, head raamatut ei saa hinnata ainult teksti viimaste sõnade järgi, vaid kõigi eelmiste sõnade kogumõju põhjal. Umbes pool sekundit pärast seda, kui lugeja on raamatu lõpuni lugenud, kui ta on lugenud viimase sõna, peab ta eneses tundma midagi võimsat. Hetkeks ei tohi ta enam mõelda kõigele sellele, mida ta lugenud on, ta peab vaatama raamatu kaant ja õige pisut nukrana naeratama, sest ta hakkab kõiki raamatu tegelasi taga igatsema. Hea raamat, Marcus, on selline, mille puhul kahetsetakse, et see läbi sai“.

Nola laulis kitarri saatel Elvise laulu „Can't Help Falling in Love with You“


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar