14. jaanuar 2014

Pärnu teater Endla . Ray Cooney. "Topeltelu"


Mulle ei meeldi  komöödiat vaadata.  Mitte, et ma nalja ei armastaks.  Aga head nalja on justkui aasta aastalt vähemaks jäänud. Naljad kipuvad  olema tühised, labased,  maotud , roppustega vürtsitatud, või liiga abstraktsed. Ei tea kas on naljad kehvemaks jäänud või  hakkabki nii tunduma koos vanuse lisandumisega.

Aga hing igatseb siiski tõeliselt naljakat lugu  ja südamest tulevat naeru. Nagu Andrus Vaarik ütleb: "Komöödia on üks väheseid asju, mis suudab meid panna hetkeks unustama surmahirmu."

Viimati naersin südamest  Ugala etendust  «Meeste kodu»  vaadates.  Ja meenub kohe ka Rakvere teatri „Kui Harry kohtas Sallyt“.

Cooney on mind ka päris tõsiselt naerutanud, aga mitte Ray , vaid tema poeg Michael Cooney aastaid tagasi teatritükiga „Rahauputus“ Draamateatris.

Aga nüüd siis Pärnu teatri Endla  Ray Cooney   „Topeltelu“. Esietendus 11. oktoobril 2013.
Sisu on selline, mis annab komöödiaks ainest küllaga: John elab Londoni linnas kaksikelu.  Tal on abielus kahe naisega  ja kummagi naisega on tal laps. Seda küll suure linna erinevates piirkondades ja  seni on tal õnnestunud  pered lahus hoida.   Mis saab aga siis kui internetis kohtuvad  Johni  lapsed, poeg ja tütar ning otsustavad ka  päriselus kohtuda. Nüüd peab John sõbra appi võtma.
Sellest johtuvad absurdsed situatsioonid ongi lavale toodud.  Loo lõppu on autor kirjutanud ka ilusa puändi.

Tekst on üpris vaimukas, kuid minu jaoks kandis  näitlejate mäng rohkem kui tekst.  Osades Karin Tammaru, Liina Tennosaar, Sepo Seeman, Jaan Rekkor, Feliks Kark, Oskar Seeman  ja  Nora Vahenurm.

Naerda sai palju, eelduseks see, et tuleb  end vabaks lasta ja mitte oodata sellest tükist enamat kui sel anda on. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar