17. mai 2014

Eivør Fääri saartelt Padise kloostris 16.mail


Kui eelmisel aastal esmakordselt Eivørit (Eivør Pálsdóttir ) koos Villu Veskiga kuulasin, olin veendunud soovis lauljatari veel kuulda. Valisin ta aasta muusikaelamuseks  Minu aasta muusikaelamus 2013. Eivør on niivõrd omanäoline, kordumatu ja mitte kellegagi võrreldav! 
Uurisin Eivøri kodulehel , kus tema esinemised toimuvad ja mis suur rõõm, et kontsert koju kätte tuli.
Eile oli Padise kloostri kontserdisaal välja müüdud ja rahvast puupüsti täis. Ma ei tea, kas need, kes tulid lootuses pilet kohapeal osta, lõpuks sisse said, vähemalt lootust neile anti.




Soojenduseks esines Allan Vainola ansambel „Unenäopüüdjad“. Ma ei ole ainult klassikalise muusika austaja, kuulan igasugust head muusikat, nagu Neeme Järvi „Klassikaraadio“ reklaamis ütleb. Allan Vainola meeldib mulle ka, mõõdukates kogustes. Eile laulis ta tund aega, pisut kaua minu jaoks, laulud muutusid ühetaolisteks, võiks kuulata tantsides, mitte pingil istudes. Aga „Unenäopüüdjate“ sound- Allan Vainola - laul, naturaalkitarr Jaak Lutsoja - akordion Tanel Liiberg – kontrabass,kõlas kloostris suurepäraselt.
Kuulata võiks laulu, mida eile lauldi: Leelo Tungla sõnadele "Kuis kõik jääb". Kaunis  laul, aga minul ei õnnestu siia seda riputada.

Eivør esines koos Mikael Blakiga, alustas pool kümme ja lõpetas kell üksteist. Laulis lisaks 3 lisapala.
Eivøril on kirjeldamatult kaunis  jõuline hääl. Ta on tõeline looduslaps, ma ei ole maailmamuusikaga väga kursis, aga usun, et selline hääl on haruldane. Ta laulab põhiliselt enda kirjutatud laule, mängib kitarri ja põristab trummi nagu šamaan.
Küllap kontserdi kõige muljetavaldavam etteaste oli Trøllabundin  mille saateks lauljanna trummi põristas ja valguskunstnik paeseinale leegid projitseeris- absoluutselt müstiline kogemus. Lisatud video „Faroe Islands My Mother",on pärit  aastast 2007.



 Kujutage ette sama laulu intensiivsemalt, küpsema laulja esituses, maagilises kloostrisaalis leekide taustal.  Elamus oli nii valusalt kaunis, et mind pani nutma.
Aga Eivør laulab ka nii: Eivør Where are the angels

Inglihääl (nüüd tean ,milline see on)  kõrgetes helisevates nootides ning kume nõia hääl madalates nootides. Hääleulatus mõõdetamatu, viskab pea selga ja laulab kõrgeid noote (pea seljas jääb minul hääl kinni). Lisaks on Eivør väga kaunis naine, vahetu ja siiras kui ta pikad blondid juuksed valla silmade särades publiku ees seisab.
Eivør on lauljatar, instrumentalist ja laulukirjutaja. Eelmisel aastal kuulasin ma Eivørit ühe mõisa salongiõhkkonnas, seekord kloostri kontserdisaalis. Mõlemal korral elamuslik, aga väga erinev. Salongi õhkkonnas intiimsem ja lähedasem, kloostris võimas ja müstiline.

Kontserdikohta kloostri varemetes oli õige raske üles leida, sest vähemalt eile ühtegi suunavat noolt ei olnud, kust pääseb kõrgema korruse kontserdisaali. Ekslesime meiegi teiste sabas enne mitmel trepil kui üles jõudsime. Kontserdisaal ise oma võlvitud lagedega on lihtsalt suurepärane. Väga hea akustikaga, paremaga kui Pirita kloostris. Ja tuul ka ei tõmba nii nagu Pirita kloostris Birgitta festivali ajal. Head akustikat märkisid ära nii Eivør kui ka Allan Vainola. Ja milliseid võrratuid  valgusmänge võimaldasid valguskunstnikule kloostri paekiviseinad ja –lagi. 
Kuigi eile oli ilm soe, oli jahedavõitu . Toolile pehme kate ja suur sall  õlgadele kulub igati marjaks ära. Kloostrimüüridesse kogunenud talvekülmus õhkas jäiselt. Mul täna hommikul väike nohu ja kaaslasel kurk kibe. Loodan et esinemine külmas saalis lauljanna jumalast antud häälele liiga ei teinud.Eelmisel aastal esines ta paljajalu, ma ei näinud,istusin nii taga, kas ka sel aastal, vaip pandi küll lavale maha.
Müügil olid Eivøri plaadid, vist 5 erinevat. Kuna mul 2 plaati juba olemas, siis seekord ma kiusatusele plaadikogu täiendada, järele ei andnud. Kuigi olen laule , mis plaatidel, ka  kontserdil kuulnud, siis plaati kuulad vaikselt ja  tajud neid laule intiimsemalt.
Kontserdipaigas müüdi Maipo veine, aga külma vastu aitasid paremini kohv ja väike konjak. Märkimist väärib kloostri kõrval asuva Padise mõisa suurepärane köök. Tasub varem kohale jõuda.

Ei oskagi teisiti lõpetada, kui kuulake Eivørit, midagi sellist ei ole te varem kuulnud.
Siin koos Islandi sümfooniaorkestriga, see laul ka Padise kontserdil:

2 kommentaari:

  1. Täpsustaks, et leekide taustal oli lugu Trøllabundin.
    https://www.youtube.com/watch?v=vBc4nUtpm8A

    Tänud hea ülevaate eest :-)

    VastaKustuta
  2. Tänan täpsustuse eest, alguses kirjutasingi Trøllabundin, aga kui Youtubest üle kuulasin tundus, et Faroe Islands My Mother.

    VastaKustuta