8. mai 2014

Kevin Dutton. "Psühhopaatide tarkus".

Psühhopaatide tarkus.
Mida pühakutel, spioonidel ja sarimõrvaritel on meile edu saladuse kohta õpetada.
Kevin Dutton.
Äripäev 2014
302 lehekülge
Tõlkinud Mariina Viia
Toimetaja Signe Rummo.







Pärast raamatu läbilugemist mõtlesin kaua, kellele see raamat mõeldud on ja miks ta just „Äripäeva“ raamatute sarjas ilmub.
Selgus saabus kui lugesin, et raamatu autor on Oxfordi ülikooli uuriv psühholoog, kes 2014 aasta sügisel esineb Pärnu turunduskonverentsil. Küllap on turundajatel autorit huvitav kuulata, aga mind  hoidku jumal  psühhopaadist müügimehe eest.
Psühholoogiahuvilisele nagu ma olen, raamat meeldis. 

Mida ma sellest raamatust teada sain:
-          Psühhopaatilised iseloomujooned ei olegi nii halvad. Aga ometi kui palju on ilmunud artikleid: "kuidas psühhopaati ära tunda", "kas sinu ülemus on psühhopaat?"jne.
-        M ina õnneks/ kahjuks ei ole psühhopaat. Mõned psühhopaadi omadused kuluksid marjaks ära küll.
-          Minu ülemusel on need  puuduvad psühhopaatilised omadused olemas, eks ta seetõttu ongi boss .
-          Psühhopaatia on meeste seas enam levinud kui naiste seas.
- Enim psühhopaate leidub selliste elukutsete esindajate hulgas nagu tippjuht, advokaat, meediatöötaja(TV/raadio), müügimees; vähim psühhopaate hooldajate, meditsiiniõdede, terapeutide ja ilusalongitöötajate hulgas

Autor toob välja psühholoogiliste oskuste komplekti, mis aitab keskenduda, ületada probleeme ja olla edukas ning nimetab selle oskuste komplekti „Seitsmeks surmavõiduks“. Need on 7 psühhopaatilist omadust, mis mõistlikus annuses ning vajaliku hoole ja tähelepanuga rakendatuna aitavad saavutada soovitut, väljakutsed pigem vastu võtta kui neile vastu seista ning avada väljavaade olla mitte ohver, vaid võitja, ilma seejuures kaabakaks muutumata.
Need põhimõtted on järgmised:
Halastamatus
Sarm
Keskendumine
Vaimne vastupidavus
Kartmatus
Teadvelolek
Tegutsemine
Kui  neid omadusi ise doseerida ja õigel ajal tasalülitada, siis oledki edukas. Psühhopaadid on lihtsalt inimesed, kellele on kõike head antud liiga palju. Ehk nagu autor ütleb, nende nupp on maksimumi peale kinni kiilunud.Šarmantsus, keskendumine ja halastamatus psühhopaadi kolm kõige silmapaistvamat visiitkaarti. 

Psühhopaatilised omadused on välja selekteeritud küsimustike, analüüside ja kliiniliste uuringute põhjal. Autor käis ise vangla suletud osakonnas intervjueerimas.
Murranguline avastus tehti 2002 a. kui avastati n.ö. „sõdalase geen“ – geeni-variatsioon, mis ühe ensüümi tootmise kaudu on seotud psühhopaadile omase käitumisega meestel, keda on lapsena väärkoheldud. Meestel, kel on see geenivariatsioon ja kes pärinevad rasketest oludest, on suurem risk muutuda vägivaldseks ja sattuda kohtupinki.
Seega tuleneb asjaolu, kas me oleme head või halvad, osaliselt geenidest ja osaliselt keskkonnast. 
Kas  siis üldse on mingit valikuvabadust? Sellele küsimusele ma raamatust vastust ei leidnud. Samuti sellele, kas psühhopaatiast on võimalik välja ravida. Ega sellelegi, miks ühtedest psühhopaatidest saavad sarimõrvarid ja teistest FBI agendid ja tuletõrjujad. Ja kummale poole paigutub palgasõdur?

Aga sain teada, kuidas peaks külmaverelist sarimõrvarit kriminaalromaanis kujutama ja miks mõnikord sarimõrvar raamatus mõnikord usutav ei tundu. 
Kes kriminulli kirjutab, peaks raamatu kindlasti läbi lugema.-          

Psühhopaatia uurija Robert D. Hare, kes on väljatöötanud ka psühhopaatide hindamise testi, mida nimetatakse Har,e testiks on välja töötanud ka äriskanneri (inglise keeles Bussiness- e. B-scan). See on neljast alamskaalast (isiksuse stiil, emotsionaalne stiil, organisatsiooniline tõhusus ja vastutus ühiskonna ees9 koosnev eneseanalüüsi küsimustik, mis on timmitud hindama psühhopaatiliste iseloomujoonte olemasolu mitte kriminaalide ega tavaliste inimeste seas , vaid just ärimeeste ringkondades.
Toon ära selle tabeli:

Juhiomadused
Psühhopaatilised tunnused
Karismaatilisus
Pinnaline sarmikus
Eneseusaldus
Ülespuhutus
Suutlikkus mõjutada
Manipuleerimine
Veenvus
Pettusega veenmine
Ettenägevus
Detailirohkete lugude väljamõtlemine
Oskus riske võtta
Impulsiivsus
Tegudele orienteeritus
Põnevuse otsimine
Oskus teha raskeid otsuseid
Emotsionaalne vaesus


Siinkohal  toon veel ära Robert D. Hare vastuse 2008.aastal  autori küsimusele, kas ühiskonnal on tendents muutuda üha psühhopaatilisemaks. Lk. 156.
"Ma arvan küll, et jah, meie ühiskond muutub üldiselt psühhopaatilisemaks. See tähendab, et praegusel ajal toimub asju, mida veel ei nähtud kakskümmend , isegi kümme aastat tagasi. Varajane kokkupuude internetipornoga muudab lapsed tuimaks normaalse seksuaalse käitumise suhtes. Seltsilise teenuseid pakkuvad saidid koguvad üha enam populaarsust, sest inimesed on kas liiga hõivatud või liiga kärsitud, et endale päris kaaaslasi leida. Ja hiljuti lugesin ma uurimust, milles seostati naisjõukude märkimisväärne suurenemist tänapäevase videomängukultuuri üha vägivaldsema olemusega. Tegelikult ma arvan, et kui sa otsid tõendeid selle kohta, kas ühiskond on psühhopaatilisemaks muutumas, siis viimase aja kasvutrend naiste kuritegevuses on eriti ilmekas näide . Ja Wall Streetist ei hakka ma parem rääkimagi."

Raamatu tõlge oleks võinud parem olla.

"Moodsa aja"sarjas 2002 aastal ilmunud Bret Easton Ellise "Ameerika psühhopaati" ma läbi lugeda ei suutnud. Filmi "Wall Streeti hunt" ka vaatamas ei käinud.
Aga raamatut lugedes meenus mulle kohe Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) filmist  „Voonakeste  vaikimine"), sealt valisin ka muusika.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar