23. mai 2014

Marcelo Birmajer "Abielumeeste lood".

Marcelo Birmajer
Abielumeeste lood.
Kirjastus Tänapäev
Punane Raamat
223 lehekülge
Hispaania keelest tõlkinud Eva Kolli ja Mariliin Vasli.
Toimetanud Mai Tõnisoo





Marcelo Birmajers  „Abielumeeste lood“ on äraspidiste juttude kogumik, kus miski ei ole nii nagu näib ja kõik on võimalik kuni reaalsuse nihkeni.  Kõik lood on armastusest ja  lugusid ühendab see, et armastus ei jää tavaliselt  püsima, tegevus liigub vaikselt aga kindlalt katastroofi poole. Toimub pidev vastandite võitlus: elu ja surm; truu armastus  ja truudusetus;  reaalsus ja fiktsioon ja  hetero- ja homoseksuaalsus, kusjuures viimasel on halb märk juures, nagu Eestiski.

Autor ei hoia sõnu kokku naise keha kujutamisel, kuid kui paar jõuab "linade vahele", taandub diskreetselt.
Raamatu teeb nauditavaks minajutustaja vastupandamatu peen huumor ja eneseiroonia. Tegelaste ja situatsioonide paljususe tõttu tõenäoliselt ei mäleta järgmisel nädalal raamatust suurt midagi peale selle, et reaalsust saab väänata, teha ilusamaks ja inetumaks.
Mulle jäid eriti meelde lood  lastest, kellest paraku nendes lugudes said oma vanemate käitumise ohvrid.
Stiilinäite toon jutustusest „Ta nodeeris“
„Aga kes on kaastööline? Keegi, kes kirjutab väljaannetes ükskõik millest. Ükskõik millest? Just. Näiteks Buenos Airese liiklusest, loomanäitusest, mõnest raamatust, filmitähest, kuskil puhkenud sõjast või suvisest moehooajast. Kaastöölisele esitatav peamine nõue pole mitte laialdane kultuuritaust, vaid mõõdukas harimatus kõigis neis valdkondades, millest ta kirjutab. Muidugi on olemas ka spetsialiseerunud kaastöölisi, aga kui neist ei saa püsikohaga ajakirjanikke mõne ajalehe või ajakirja juures, tabab neid varem või hiljem iga kaastöölise saatus: kirjutada päevast päeva sellest, millest ta suurt midagi ei tea.
…………………………..
Kaastöölise julmim vaenlane on illusioon, et temast võiks saada midagi enamat. Ja eks aeg-ajalt tule isegi selliseid asju ette. Need on muidugi üliharvad erandid, umbes sama sagedased kui surnuist ülestõusmised. Ning üldiselt võib öelda, et neil juhtudel on õnn niisama petlik kui surnuist ärganute puhul.“ 
Sõna „nodeeris“ eesti keele seletavast sõnaraamatust ei leia, huvitav sõnaleid, kui raamatus antud tähendusele mõtled.

Ükski tegelane raamatus muusikat ei kuula. Riputan siia Argentiina kuulsaima ooperilaulja José Cura esituses koos Sarah Brightmaniga „ Just Show Me How To Love You“


José Cura kontsert 14. novembril 2013  toimuma pidanud  kontsert  Tallinnas,  mis lükkus edasi  9.detsembriks 2014,  jääb korraldajast sõltumatutel põhjustel ära ja piletid ostetakse tagasi. Sarah Brightman see-eest annab kontserdi 24.11.2014 Saku suurhallis.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar