21. mai 2014

Ronald Harwood "Kvartett" Komöödiateatris

Ronald Harwood.
Kvartett.
Tõlkinud Anne Lange
Lavastanud: Ago Endrik Kerge.
Osades: Helgi Sallo, Tõnu Aav, Katrin Karisma ja Hans Miilberg.
Kunstnik Riina Vanhanen ja helilooja Jaak Jürisson.

OÜ Komöödiateater
Lavastus on pühendatud Tõnu Aava ja lavastaja Ago-Endrik Kerge 75. juubelile.











Sellel etendusel, mida mina nägin, mängis haigestunud Tõnu Aava asemel Ago –Endrik Kerge.
Piletilevi näitab, et enamus etendusi on välja müüdud  ja toimuvad lisaetendused, näiteks Pärnu Ooperimajas 24. mail 2014.a. 
Küllap on saalid rahvast täis  ning leidub neid, kellele etendus väga meeldib ja neid, kellele ei meeldi. Mina oma kaaslasega kuulun viimaste hulka.

Enda arvates oskan head komöödiat hinnata küll, aga komöödia see etendus ei olnud. Situatsioonikoomikat hoidis ülal Helgi Sallo ja see tuli tal väga hästi välja. Õnne tänava Almat kohal ei olnud. Helgi Sallo silm säras, ta tegi oma osa lustiga ja oli  lava kõige säravam näitleja. Autori ja lavastaja tahtel näitas Helgi Sallo tegelaskuju, et vanad inimesed:
1)    unustavad palju ; 2) käivad imelikult riides; 3)  piiluvad noori poisse; 4) räägivad ikka veel seksist.
Helgi Sallole sekundeeris koomilistes situatsioonides Wilfi osas Ago Endrik Kerge ja Wilf demonstreeris, et vanad mehed põhiliselt seksist räägivadki.
Katrin Karisma Jean oli pirtsakas primadonna, aga nii pirtsakas ka ei olnud, et koomiline oleks ja nii dramaatiline-traagiline, et talle kaasa tunda, ka ei olnud.
Hans Miilberg Reggie osas oli selline kuiv vana mees ja kui naljakas  oleks pidanud olema see, et ta läbi akna põetajale roppusi karjus, siis ei olnud. Selle peale ei naernud saalis küll keegi, pigem oldi üllatunud.

Minu arvates pingutati liiga selle nimel, et nalja teha, pigem võinuks rohkem panustada sellele, mille Katrin Karisma ühes intervjuus välja ütles, et see etendus tuletab meelde, et ärge surge enne oma surma.   

Enda arvates olen võrdlemisi tundeline inimene, pisarad poetuvad kergelt, aga südamlik ja liigutav lavalugu ka ei olnud. Kuigi oleks võinud olla, kui Reggie rääkis oma õnnetust abielust. Jeani lauluhääle kaotus oleks võinud ainet anda tõeliseks tragöödiaks. Aga ei andnud, minevik keris end laval lahti pealiskaudselt ja ükskõikselt. Kuigi jah, Helgi Sallo silmad lõid  küll särama kui ta mineviku vallutusi meenutas.

Vanuse poolest peaks see etendus ju mulle ja minu kaaslasele sobima. Mõtlesin, et ehk on asi minus: kardan vanadust ja väldin teemat või polegi veel piisavalt vana, et mõista. 
Ei tea, kas  "Kvartett" teises koosseisus oleks  rohkem meeldinud. 2001.a. mängiti „Kvartetti“ Draamateatris. Lavastas Ivo Eensalu, mängisid Silvia Laidla, Ülle Ulla, Lembit Ulfsak  ja  Aarne Üksküla. Lugesin, et etendus läks täissaalidele, kus oli hulgaliselt ka nooremat rahvast. Oleksin tahtnud näha küll!

Pärnu teatri „Endla“ suures saalis esietendub „Kvartett“ 01. augustil 2014. Mängivad Lii Tedre, Helene Vannari, Feliks Kark ja Raivo Rüütel. Isegi huvi pärast vaataksin, aga liiga pikk etendus, ehk hakkan jälle I vaatuse keskel kella piiluma.

Valin oma teatrikülastusi väga hoolikalt ja seetõttu külastatud etendused tavaliselt meeldivad. Seekord  kõrgeid ootusi ei olnud, üritan vaadata kõiki etendusi, mis koju kätte tulevad. Ma  isegi ei teadnud, mis see Komöödiateater on. Nüüd uurisin äriregistri infosüsteemist, et Hannes Villemsoni äriühing.

Mulle ei meeldinud, aga ma kindlalt usun, et peaaegu iga etendus leiab oma vaimustunud vaatajaskonna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar