9. juuni 2014

Riiast (03.06-06.06.2014) veel.

Riia on nii lähedal ja võib-olla sellepärast tähelepanuta jäänud. Vähemalt minu poolt.  Enne käesolevat ooperireisi käisin Riias….. ei mäletagi. Tõenäoliselt 10 aastat tagasi.
Õhtud Riias kuulusid ooperile, aga päeval kõndisime ringi ja tegime aega parajaks Riia väikestes mõnusates kohvikutes. Hinnatase sama või pisut odavam kui meil, mida kaugemal kesklinnast, seda odavam. Joodavat majaveini sai isegi 1,84 € pokaal, ooperis 5 € pokaal. Kohvitass kesklinnas 2,5 €, äärelinnas väga hea espresso 1,56 €. Tunda annab hindade täpne ümberarvestus lattidest eurodesse.
Laima kommide valik on Riias tunduvalt suurem ja maitsvam kui Eestis.
Sõime restoranis, mis väidetavalt ainukesena  Riias pakub läti toite, mis on kantud rahvusliku toidutraditsiooni nimestikku. Ajakirjas „Maailma maitsed“ kiidetud Riia restoranid jäid meie poolt külastamata, hinnatase ületas planeeritud reisieelarve ja head-paremat leidus taskukohasema hinnaga ka mujal.

Ilusa ilmaga ei taha väga muuseumis käia, seetõttu ongi reisiaruandes vaid üks näitus. Läti kunstimuuseumi Riia Börsi muuseumi filiaalis on 22. juunini avatud Vija Celminsi näitus "Double Reality". Näitusel  on üleval enam kui 50 tööd, mis on kokku kogutud tuntud muuseumitest üle maailma, andmaks ülevaadet kunstniku karjääri viimasest 50 aastast.
Riias 1938 aastal sündinud, kuid Ameerikas kasvanud kunstnik Vija Celmins tegeleb eelkõige fotorealismiga.  Fotorealism -väga realistlik kunstistiil kus maal või joonistus on praktiliselt eristamatu fotost.
Minule oli kohtumine fotorealismiga esmakordne ja huvitav.
Vija Celmins on tõenäoliselt läti kuulsaim moodne kunstnik, tal on olnud üle 40 isikunäituse, seal hulgas MoMa-s (New Yorgi moodsa kunsti muuseumis), METis (New Yorgi Metropolitani muuseumis), Carnegie muuseumis Pittsburgis, Rahvuslikus kunstigaleriis Washingtonis, Whitney ameerika kunsti muuseumis New Yorgis, Pompidou keskuses Pariisis , Tate Modernis Londonis ja mujal veel.
Näitusesaalis nägi dokumentaalfilmi kunstnikust, eakas New Yorgis elav daam on väga vitaalne ja elurõõmus.
1970-ndatel hakkasid Celminsit võluma ookeanid, kõrbed, ämblikud, kuu ja tähed ning monokroomsus. Ta joonistas  ülidetailseid makroefektiga teoseid loodusest, näiteks ämblikuvõrgust.  Celmins kasutab eranditult must-valge-halli värvipaletti  ja tema töödes väljendub kunstikriitikute arvates „Balti melanhoolia“
Siin mõned näited:

Latvian National Museum of Art collection - Night Sky I (Reversed). 2002. Aquatint, drypoint, pencil







Untitled (Web 1) 








Latvian National Museum of Art collection - Ocean with Cross. 1971-2005. Screenprint








Kõrvuti ameeriklanna Audrey Flackiga on Vija Celmins üks tähelepanuväärivamaid  naisi hüperrealismis. Erinevalt Vija Celminsist on Audrey Flack kasutuselevõtnud värvipaleti kõik võimalused.
Kõrval näide  Audrey Flacki loomingust.







Riia on Euroopa kultuuripealinn 2014 ning seda oli tunda igal sammul. Muljetavaldav on esplanaadil kultuuripealinna paviljon.


Enam vähem sai sisse astutud kõikidesse kesklinna kirikutesse  ja tutvust uuendatud. Ülejäänud aeg kulus jalutamisele Riia linnamüüri ääres, Daugava ääres, juugendkvartalis   ja kesklinnas. Sai ettevõetud rännak üle jõe, et külastada uut raamatukogu.

Kahjuks oli raamatukogu külastajatele suletud, hoone ümber käisid usinad haljastustööd.

Suveniiriks ostsin plaadipoe noormehe soovitusel Inga Berzina plaadi "Neiztektie vardi". Mõnus  dzäss. Sellel plaadil on ka laul "Pavasara dziesmina":



Elu kultuuritarbijana  pakub nii palju  huvitavat. Järjest rohkem tunnen, et aega jääb väheks. Mul on kodus 3 nimekirja: mida teeksin ,kui mul oleks rohkem 1) aega; 2) raha;  3) julgust. Kõige pikem on aja nimekiri ja seda täiendan pidevalt.

Sel aastal olen rohkem pühendunud kultuuriüritustele, seetõttu olen lugenud vähem. Vaevalt jõuan oma 100 raamatu aastaplaani, millest mu tütar kirjutas
Minu ema lugemisharjumused., täita. Lohutan end mõttega, et loen siis kui raha otsas ning reisimist  ja  kultuuriüritusi jääb vähemaks.  Riias ei lugenud ma midagi peale ooperikava. Nüüd lausa janunen  raamatu järgi. Täna õhtul hakkan lugema. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar