16. september 2014

Klaus Peter Wolf. "Ida-Friisi veri"


„Ida Friis veri“
Klaus Peter Wolf
Atlex 2014
Tõlkinud Piret Pääsuke.
Toimetanud Anu Stolovits
255 lehekülge.







Klaus Peter Wolf  oli 2014 aastal kirjandusfestivali Prima Vista külaline ning temast võib lugeda siin:

Aastatel 200-2014 on Ida-Friisi kriminaalromaanide sarjas ilmunud 8 romaani,
 „Ida –Friisi veri“ on sarja teine raamat.
Sarja raamatutes  juhib menetlust sümpaatne naiskomissar Ann Kathrin Klaasen. Paralleelselt krimilooga jookseb suhtedraama: Ann Kathrin Klaasen ja endine abikaasa ning Ann Kathrin Klaaseni armulugu kolleegiga. Selline käsitlus lisab krimiloole muidugi vürtsi ja nii tehakse enamus krimkades, kuid ausalt öeldes oli selles raamatus suhtedraamat minu jaoks juba liiga palju.

Raamatu tutvustuses on öeldud: Ühel hommikul leiab Ida-Friisimaa kriminaalkomissar Ann Kathrin Klaasen oma kodu ukse tagant laiba. Selgub, et vana naine pole surnud loomulikul teel, kuigi surmatunnistusel seisab «südame seiskumine». Kohe juhtumi uurimise alguses saabuvad vihjed kurjategija järgmisest ohvrist. Ilmselt on Klaasen tõmmatud mängu, mille reegleid ta veel ei tunne. Põhjamere rannikul, kus tavaliselt suvitajad rahulikult jalutavad, algab kihutamine elu ja surma peale.

Raamat algab nii: „Ann Kathrin Klaasen oli liialt oma mõtetesse süvenenud. Istudes terrassil rannakorvis ja põrnitsedes oma mobiili, ei märganud ta, et teda jälgitakse.
Mees lonkis aeglaselt mööda ja noogutas talle. Mehe trump seisnes selles, et temas ei olnud vähimatki sarmi. Inimesed nägid teda, kuid unustasid ta otsekohe. Ta oli veetnud hulga aega nende läheduses peaaegu nähtamatuna.
Jah ta oli endas täiesti kindel- ta oli teinud õige valiku. Kõigepealt tundis ta Ann Kathrin Klaasenit vaid ajalehtedest ja mõnest põgusast telekaadrist, kust polnud küll jäänud muljet naisest, kelle jõuvarud on ammendumas.
Vahepeal oli ta kogunud Ann Kathrin Klaasenist palju artikleid.  Ostfriesische Kurier oli talle peaaegu terve lehekülje pühendanud. Uurija, kes oli psühholoogilise sisseelamisvõimega tabanud peast segi sarimõrvari.
Talle meeldis, kuidas Ann Kathrin Klaasen kurjategijast rääkis. Sai aru motiividest, mõistis, mis oli juhtunud. Parem kui ükskõik milline hingeurgitseja.
Jah, ta oli teinud õige valiku. Ann Kathrin Klaasen mõistaks tedagi, ükskõik kui jälestusväärseks peaks ülejäänud maailm tema sooritatud mõrvu.“

(Küllap nii mõnigi lugeja mõtleb nagu mina, mis asi see rannakorv on.)
 Rohkem nagu ei tohikski sisu kohta ette ära öelda kui et, kurjategija palkab endale uurija, kes avastaks ta juba sooritatud ning tulevikku planeeritud mõrvad.

Ladusalt kirjutatud raamat, mõistlik arv lehekülgi, vähendatud formaadis (saksa keeles ilmub sarjast Taschenbuch).
Ainult, et ……mulle meeldib rohkem kassi- ja hiiremäng, sadistlikud piinamise kirjeldused jätan vahele. Selles raamatus pidin päris palju  lehekülgi vahele jätma ning nii lugesingi raamatu kusagilt poole pealt alates üle ridade lõpuni.

Kirjanik ise elab oma lugude tegevuspaigas Hollandis Põhjamere äärses Ida-Friisimaa linnas Nordenis. Mina küll ei olnud sellest kohast varem midagi kuulnud. Seega n.ö. kodukoha krimi, aga mitte nii rahumeelne ja mõnus kui Midsomeri lood


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar