28. november 2015

Minu "Sirp" 48. nädal.


48. nädala „Sirp“

Lugeda oli nii palju.
Aga välja valisin need:

Mathura „ Sügis meis enestes“

„Kui lakkame arvestamast looduse rütmidega , on oht, et läheme ka ise rütmist välja: üritame õitseda siis, kui oleks aeg viljuda, või võrsuda seal, kus peaksime taanduma.“

„Kas looduse kulg on asi iseeneses või väljendub selles ka mõni sügavam, eksistentsiaalne printsiip, mis puudutab vahetult  ka meid? Ja kas siis, kui võtaksime omaks meid ümbritseva looduse loogika, pääseksime kergemini oma pingetest? Kas peaksimegi joonduma looduse järgi, ja seda mitte ainult pragmaatilisel  tasandil (mis töid mis aastaajal teha jne. ) vaid ka vaimselt -otsideski endas piltlikult öeldes kevadet, suvel suve, sügisel sügist? Tagaks see meie elus harmoonia?

Mulle meeldib kui küsitakse, paneb mõtlema.

Tuul Sepp „Surma eemaletõukav ligitõmbavus.

„Surm mõjutab paradoksaalsel kombel meie elu rohkem kui arvata oskame.
Inimese puhul polegi niivõrd kummaline see, miks me ükskord ära sureme, vaid miks me üldse nii kaua elame“.

„Inimese puhul ei olegi niivõrd kummaline see, miks me ükskord sureme (kõik looduses sureb), vaid miks me üldse nii kaua elame. Looduses on pärast sigimisea möödumist kaua elamine üsna erakordne nähtus. Naistel on aga pärast sigimisea möödumist sageli veel pool elu ees. Klassikaliselt on seda nähtust seletatud nn vanaema hüpoteesiga, mille järgi menopausis naised aitavad suurendada oma lastelaste ellujäämust ning seetõttu jõuavad sigimiseajärgset eluiga pikendavad geenid ka loodusliku valiku „nägemisulatusse“.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar