30. november 2015

Jon Kabat-Zinn "Sa oled alati kohal"


Jon Kabat –Zinn
„Sa oled alati kohal“
Teadveloleku meditatsioon igapäevaelus.
Inglise keelest tõlkinud Kaja Klaas
Varrak 2015
248 lehekülge













Parim raamat mediteerimisest, mida olen lugenud ning ainus raamat mediteerimisest, mille olen lõpuni lugenud. Tõenäoliselt tahaksin seda raamatut veel mõnikord lahti lüüa, vist kingin endale jõuludeks.
Kas või järgmise lõigu pärast lk. 48 „Arvamus, et sa ei ole võimeline mediteerima, on peaaegu sama kui arvata, et sa ei ole võimeline hingama, keskenduma või puhkama. Peaaegu kõik suudavad kergesti hingata. Ja kui tingimused on sobivad, suudavad peaaegu kõik keskenduda, kõik suudavad puhata.
Inimesed ajavad mediteerimise sageli segi lõdvestumise või mõne muu erilise seisundiga, kuhu tuleb jääda või mida tuleb tunda. Kui proovid korra-paar, ei jõua kuhugi ega tunne midagi erilist, arvad, et oled üks neist, kes seda ei suuda.
Aga mediteerimine ei tähenda, et pead midagi mingil kindlal moel tundma. See tähendab tundmist, nii nagu  sa tunned. See ei tähenda meele tühjendamist ega  vaigistamist, kuigi vaikus tõepoolest mediteerides süveneb ja seda võib kindlasti arendada. Eelkõige tähendab mediteerimine laskmist meelel olla nagu ta on, ja mingil määral arusaamist, kuidas ta sel hetkel on.“

Väga head tsitaadid, näiteks Kabirilt, Thoreau „Waldenist“ või hoopis järgnev  Rainer Maria Rilkelt:
„Niipea kui inimene mõistab, et isegi kahe lähedasima inimese vahel püsib lõputu vahemaa, võib sellest välja kasvada suurepärane kooselu, kui neil õnnestub armastada seda kaugust, mis laseb näha teist tervikuna taevalaotuse taustal.“


Hea raamat sellest, kuidas olla kohal, siin ja praegu. Autori õpetuse järgi võib ka väikelaste kasvatamist võtta kui zen praktikat väikese Buddha juhtimisel. (Valmistun vanaema ametiks.) Autoroolis mediteerida? Võib, kui see tähendab kohalolekut, tähelepanemist, mis on teel ja tee kõrval. Siinjuures ma pean silmas muidugi ennast, kes enamus aega sõidab tühjal maanteel ja on oma mõtetega , alati ei teagi millistega, nii ametis ,et ei märkagi - mets on vahepeal lehed maha visanud. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar