10. detsember 2015

"Steve Jobs" kinos.

„Steve Jobs“
Universal Pictures 2015

Rezissöör : Danny Boyle
Stsenarist : Aaron Sorkin
Osatäitjad:

Michael Fassbender








Kate Winslet
Seth Rogen
Michael Stuhlbarg











Jeff Daniels











Katherine Waterston











Tutvustusest:
Aaron Sorkini („The Social Network“, 2010) geniaalselt kirja pandud stsenaariumi põhjal Danny Boyle’i („Slumdog Millionaire“, 2008) poolt lavastatud film Apple’i karismaatilise juhi Steve Jobsi elust rullub lahti kolme olulise toote lansseerimise lavatagustes ja päädib 1998. aastal revolutsioonilise iMaci turuletoomisega. Film viib meid digitaalse revolutsiooni telgitagustesse ning maalib ilustamata pildi sellest geniaalsest mehest tema enese maailma epitsentris. Ühtaegu kangelaslik ja põlastusväärne, vallandab ta oma mõttekaaslastes, kolleegides ja lähedastes äärmiselt vastakaid tundeid - nii vaimustust ja inspiratsiooni kui ka vimma ja rahulolematust.

Filmi tuumaks olevad temperamentsed ja üliteravad dialoogid on mitmete mõjukate filmikriitikute poolt praegu Hollywoodi andekaimaks stsenaristiks peetava Aaron Sorkini trademark. Pinevad jutuajamised ja tagantkiirustatud vaidlused kohe-kohe lavale mineku eelseses rutus loovad palavikulise õhustiku, mis ei anna vaatajale hetkekski võimalust pulssi langetada.

Silmapaistvalt säravas ja emotsionaalses nimirollis näeme Michael Fassbenderit („12 Years a Slave“, 2013) koos Oscari-näitlejast Kate Winsletiga („Revolutionary Road“, 2008), kes kehastab Jobsi paremat kätt ja tollast Apple’i turundusdirektorit Joanna Hoffmani. Jobsi kunagist lähedast sõpra ja Apple’i kaasasutajat Steve Wozniaki mängib põhiliselt koomikuna tuntud Seth Rogen („50/50“, 2011) ning Apple’i tegevjuhi John Sculley’ina teeb järjekordse suurepärase rolli ka Jeff Daniels („The Martian“, 2015).

Enamasti on filmitud ruumides, vist ainult kaks korda väljub Steve Jobs tänavale . Teist korda filmi lõpus, kui ta üritab oma tütre Lisaga leppida ja järgneb talle päikesepaistelisele parkimisplatsile. Selles stseenis ilmutab peategelane ka kübeke armastust. Filmis ei ole loodusvaateid, ruumidki on kõledad ja tehislikud, ka kaunites kontserdimajades, kus esitlused toimuvad, näidatakse lavataguseid ja aluseid ruume, koridore, üdini tehnokraatlik film. Kuid väga haarav film, just see dialoogide tulevärk, sisse pikitud Steve Jobsi kuulsamad ütlused. Nagu näiteks see, et kui ma igakord saanuks dollari kui keegi ütles mulle „võimatu“, oleksin miljonär.  Või see: „sa võid ju klientidelt küsida, mida nad tahavad, ja siis proovida seda neile anda. Aga selleks ajaks, kui sa selle asja valmis saad, tahavad nad juba midagi muud.”
Olen lugenud Walter Isaacsoni raamatut, aga film andis loetule palju juurde, lõi selgema pildi kangelasest. Jah kangelane või antikangelane? Steve Jobsi võib imetleda, aga teda oma tööandjaks ju ei sooviks. Äärmiselt sihikindel, julge, karismaatiline, andekas, innustav jne. jne. –kahtlemata. Aga ka enesekeskne, konfliktne, empaatiavõimetu, egomaniakk võiks öelda. Andestatav vaid seetõttu, et andis maailmale suurepärased mänguasjad. 
Ütlesin, et lähen kinno innustust ja motivatsiooni saama. Saingi, aga film pani rohkelt mõtlema edu hinna üle. Kas edu nimel on kõik lubatud. Kusagil öeldi Jobsi kohta, et ta oli piraat, kes sattud laevastikku juhtima. Lisan omalt poolt –kuri geenius.

Mulle film väga meeldis.  Lõpp tuli minu jaoks üllatuslikult kiiresti, olin valmis edasi vaatama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar