24. mai 2017

Maipühad Salzburgis

Kevadel jõudsin käia Salzburgis. Jõudsin linna tuisusel aprillikuu viimasel päeval, järgmiseks päevaks oli lumi sulanud, õitsesid tulbid, nartsissid, kastanid ja Mirabelli aedades isegi sirel.

Pildid Mirabelli aedadest. Just siin lõõritas Julie Andrews „Helisevas muusikas“ mitmed laulud.  

Salzburg on kaunis väikelinn Salzachi jõe kaldal, umbes Tartu suurune rahvaarvult. 
Ühel pool vanalinna mäe otsas Hohensalzburgi kindlus, teisel pool jõgi. Barokkstiilis vanalinn kuulub alates 1996 UNESCO maailmapärandi nimistusse ja on imearmas oma kirikute, loendamatute platside, väikeste tänavate ja  tänavakohvikutega. Mozartit osatakse Mozarti sünnilinnas eksponeerida igat kanti. Näiteks sõime lõunat Papageno väljakul, kohvi jõime Mozarti kohvikus. Mozarti sünnimajas on muuseum, tähistatud on maja, kus elas pärast Mozarti surma tema abikaasa Konstanze. Mozartiga seotud kaupa on meeletult, mitte ainult need punased Mozart- Kugeln, pealegi on väidetavalt õiged ainult sinise paberiga Mozrt- Kugeln. Teine enim ekspluateeritud teema on „Helisev muusika“. Salzburgi suvise kultuurifestivali peakontserdimajja me ei pääsenud, pildistasin afišši, tuleb ju tuttav ette:

Mulle meeldis, kuidas kohalikud kandsid rõõmuga oma rahvariideid, küllap paisitsid need tänavapildis silma ka seetõttu, et linnas tähistati kevadpüha- 01. maid. Pildistasin muusikuid, kes varahommikul mäejalamil mängisid. 

 Rahvariietes naisi oli ka palju, neid oli imelik tänaval pildistada luba küsimata, pildistasin poeaknal kaasajastatud rahvariidemoodi.

Õhtul oli võimalik käia kontserdil Hohensalzburgi kindluses. 
Vaade ülalt:

Arvasin, et mängitakse Mozartit, kostümeeritult  nagu Viinis, aga esines heatasemeline kvintett, kavas ainult veidi Mozartit aga seevastu Schuberti Forellikvintett, mis mulle väga meeldib. Omal käel reisides ma mitte kunagi ei osta kontserdipileteid koos õhtusöögiga ja ei soovita ka teistele. Seekord olid kontserdipiletid koos õhtusöögiga möödapääsmatult  reisibüroolt. Toidul ei ole midagi viga, aga see ei ole pidusöök. Parim osa oli magustoit:


Kuna ma lihasööja ei ole, siis toiduelamusest märgiksin austria magustoite:  õunastruudel;  Kaiserschmarrn (väikesteks tükkideks rebitud kohevad rosina-vaniljepannkoogid moosiga) ja  Salzburgi „Nockerln“, (pehme besee marjakastmes.  Pildistamine tuli mulle meelde alles siis, kui pool juba söödud, sestap pildistasin menüüd. Maitsvad koos tassi Mozart-kohviga, aga ise kodus järgi ei kipu tegema .



3 päevasel reisil jäi aega ka ringi sõita.Imekaunis Königsee:

Austrias tähistatakse maipühi kevadpühadena . Kevadpüha tähistamine väikelinna Berchtesgadeni peaväljakul. Rahvast meeletult, tuletõrjetõstukiga tõstetakse lapsi kõrgele vaadet imetlema:


Õitsev aed Berchtesgadenis:


Austrias on kombeks kevadpühade ajal püstitada küla keskele Maibaum. Mida suurem sead uhkem, külad võistlevad omavahel ja kombeks oli vanasti veel teise küla puu ära lõjkuda. Ühe sellise puu tabasin Mondsee lähistel:


Salzburgi vanal kalmistul on omapärane haudade rühm - giid jutustas , et siia on maetud esimene Salzburgi sarimõrtsukas, kes piinas surnuks oma 7 naist. Internet lükkab selle müüdi siiski ümber ja ütleb, et nende ristide alla on maetud kuulus kivimeister Sebastian Stumpfegger koos oma nelja naise ja vanematega.





Kõige rohkem  jäid mulle Salzburgist meelde söögikohtade, baaride ja  kaupluste akendel omapärased ja teravmeelsed mõtteterad või kalambuurid. Jäingi neid pildistama.

Minu lemmikud:






Abikaasa lemmik (jäi ise ka peale):
Ja lõpuks üks rõõmsameelne veel:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar