8. aprill 2014

Giacomo Puccini "Boheem". MET Opera ülekanne Coca-Cola Plazas


Boheem
Giacomo Puccini

New York Metropolitan Opera.
Ülekanne Coca Cola Plazas.

Dirigent: Stefano Ranzani 
Lavastaja: Franco Zeffirelli 
Lavakujundaja: Franco Zeffirelli 
Kostüümikunstnik:  Peter J. Hall 
Valguskujundaja: Gil Wechsler
Osatäitjad:
 Mimi: Kristine Opolais (sopran)






Musetta: Susanna Phillips (sopran)










Rodolfo: Vittorio Grigolo (tenor)










Marcello: Massimo Cavalletti (bariton)










Schaunard: Patrick Carfizzi (bariton) 







Colline: Oren Gradus (bass)










Puccini aegumatu armastuslugu  on Metropolitan Opera ajaloos enim esitatud ooper ja seda  ka paljudes teistes maailma ooperiteatrites.

Minu arvates on tegu ühe kauneima muusikaga ooperiga üldse. „Boheem“ ei ole ühe-kahe aaria ooper vaid  algusest lõpuni täidetud imeilusa  muusikaga. Kõrvuti  dramaatiliste aariatega on lustakad stseenid, kus laulavad kõik kuus peategelast. Muusika on meloodiline ja veidi kergemeelne, kajastades suurepäraselt Pariisi boheemlaste elu. Sügavust ja värve lisavad muusikale traagilised, surmaga seotud stseenid.   
Estonias on "Boheemi" lavastatud 10 korda, viimati 2010 aastal.
Mina olen Boheemi kaks korda näinud  Estonias ja 2013 aastal Viini Riigiooperis. Kaunid elamused kõik, esile tõsta tahaks muidugi Viini.

Ooperis on esmatähtis muusika ja minu pärast võivad lauljad oma osad ette kanda ka lava veerel seistes, nagu ooperi kontsertettekannetel ongi. MET Opera etendused, mida Coca Cola Plazas üle kantakse on lisaks kaunile muusikale ja suurepärastele lauljatele ka suurejoonelised lavakujunduselt ja massistseenides ning väga  filmilikud. „Boheemi“  II vaatuse avapildis oli laval vähemalt 200 inimest.
MET Opera lauljad, sealhulgas ka koorilauljad, on  kõik näitlevad lauljad. Osatäitjaid ei hakka eraldi kiitma, nad on kõik ooperi maailmas hinnatud lauljad ning  on õnn neid filmilinal näha ja kuulda. Kodus Youtubest vaatamisega sama elamust ei saa. 
Paljud tõenäolised teavad või on kuulnud  Rodolfo aariat  „Che gelida manina“  („Milline külm käeke“). Kõik kuulsad tenorid laulavad seda. Alljärgnevalt see aaria  Andrea Bocelli esituses, kes 28. juunis annab kontserdi Tallinna Laululaval. 

Musetta valss  allpool Anna Netrebko kontsertettekandes. Imeilus!


Mul on olnud õnn viibida  Itaalias Toscana maakonna  sellises kauni nimega kohas nagu Torre del Lago ja külastada Puccini villat. Vastu võttis meid Puccini pojatütar Simonetta Puccini, väärikas ja võluv  vana daam. Tema juhendamisel maja vaadata oli eriti huvitav. Simonetta sündis pärast Giocomo Puccini surma . Ta elab  Milaanos, kuid oli sel korral villas, mille eest ta „Puccini sõprade assotsiooniga“, midagi meie MTÜ taolist, hoolitseb. Puccini eraelu oli sündmusterohke ja võiks anda ainet (seebi) ooperile.  Veel tänapäeval ringlevad jutud Puccini salajasest abieluvälisest pojast. Aga sellest kõigest võib lugeda internetist,  Giocomo Puccini korralikku elulooraamatut eesti keeles kahjuks ilmunud ei ole.  Mart Sanderi pildiraamatus on temast lühidalt kirjutatud. 

Vaatasin oma Toscana reisi pilte ja annan järele kiusatusele mõned pildid siia üles riputada.
Vaade Puccini villale.

































Puccini mälestusmärk Torre del Lagos Massaciuccoli järve ääres.






























Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar