12. detsember 2014

Luc Bossi. Isabelle Polin. "Leitud".


Luc Bossi
Isabelle Polin
„Leitud“
Sari Nüüdisromaan
Eesti raamat 2014

Prantsuse keelest tõlkinud Margot Endjärv
Toimetanud Maarja Ojamaa

182 lehekülge




Raamatu motoks on tsitaat Marcel Prousti raamatust „Naisvang“: „Aednikel õnnestub aretada lilli, mis on kui sulnid unenäod, ja teisi, mis meenutavad õudusunenägusid.“
Raamatus räägitakse kahest kunstnikust.
Hollandi kunstnik  Maurits Cornelis Escher'ilt (1898–1972 selline graafiline töö:



Ja teiselt hollandlaselt  Frans Halsilt "Kätt südamel hoidva mehe portree".

Halsi juures  ei ole ma nii kindel, et leidsin õige portree.  Frans Hals on maalinud väga palju meeste portreesid ja enamusel neist käsi kõverdatud.
Leidsin, et eesti keeles on ilmunud raamat "Franz Halsi kadunud päevaraamatud", kandsin selle kohe lugemist ootavate raamatute nimekirja.

Neid maale tasub silmitseda, neil on jutustuses oluline osa, nii ka Prousti "Naisvangil" 


Raamatus kõlab  Doorsi laul „  Riders on the storm“.

Laulus  on väga tähendusrikkad sõnad raamatu jaoks:" There's a killer on the road" No... "His brain is squirming like a toad". Tõlge lk.162: Tapja on teel, tema aju vingerdab nagu kärnkonn

Väga põnev ja intrigeeriv raamat, tõeline psühholoogiline põnevik.  Haarav lugemine, jätab otsad lõpus lahti, mõistatus jääb pärast viimast sõna kestma ja annab lugejale mõtlemisainet.  Võib-olla lahtise lõpu tõttu ei saagi raamatut kriminaalromaanide hulka lugeda, kuid just selliseid  krimkasid sooviksin ma rohkem lugeda. Mahult jääb kõvasti alla duo Keplerile, kuid kõiges muus ületab mitmekordselt.

Üks peategelane neuroteadlane Francois loob Mnemosini programmi, mis annab traumaatilise minevikuga kuriteo ohvritele uue identiteedi, loob uued mälestused, mida tal ei ole kunagi olnud.

Kuid on ohtlik loobuda oma mälestustest ja mälust, sest nagu arutleb 
Francois lk. 103 : "Ent teaduse tööriistad pidid võimaldama palju kaugemale. Äratama nagu süda lustis ellu terve müriaadi tegusid ja siduma need omavahel keerulistest motiividest lähtuvalt. Neid vallates muutus võimalikuks kontrollida mälestusi, nendega manipuleerida, nagu informaatikaprogramm loob virtuaalse tundemaailma lihtsate arvnäitajate põhjal.

Nii ei teagi raamatu lõpus täpselt, kes on õige ja kes paha.

Soovitan neile, kel kriminaalromaani lugemise kogemus, teistele võib kohati liiga õudne olla.





















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar