26. mai 2015

Mrožek "Leping" Rakvere teater



Slawomir Mrožek
Leping

Lavastaja Indrek Apinis
Kunstnik Eveli Varik
Muusikaline kujundaja Lauri Kaldoja
Tõlkija Hendrik Lindepuu
Esietendus 24. mail 2013 Rakveres, Pätsi Sahvri pööningul Jaama 11.

Osades:
Morisi- Märt Avandi
Magnus- Volli Käro






Tutvustusest:
 Üks vana mees on jäänud ühte vanasse hotelli kauemaks, kui planeeritud. Vana, stiilipuhas, hästi sisseseatud maailmavaatega vanakooli mees. Vähe on asju, mis suudavad teda üllatada.  Hotellis on ka noor mees. Mees, kes oskab manööverdada, et hästi ära elada ja kes on valmis tegutsema, kuidas vaja. Tema oskab üllatada.
 Need mehed sõlmivad saatusliku lepingu.
Lepingu“ lavastuses saab teoks Märt Avandi ja Volli Käro ammune soov koos mängida. Võrdsete partneritena ja just Rakvere Teatris. Ajal, mil mõlemad meie teatri hingekirja kuulusid see ei õnnestunud, kuid nüüd on nad siin, et unistus täide viia.

Õnneks võimaldab etenduse lavakujundus reisida väikese pagasiga ja teater käib külalisetendusel, nii õnnestus minulgi 2 aastat plaanis olnud etendust näha.

Etendust saan ainult kiita ja ülivõrdes. Ainuüksi kogetud elamuse tõttu tasub teatris käia ja vaadata vahest ka tiba teistmoodi tükke. Sest olen endaga aus, teatri-elamus ei sünni alati. Etendus võib olla huvitav ja köita võib üks või teine lavastuse element, kuid teatrielamus või isegi katarsis- hingeline puhastumine ja õilistumine, sünnib harva. Tõeline teatrielamus, kui tekst, näitleja mäng ja teised lavastuslikud elemendid moodustavad terviku, on ime.
Lisaks tekstile nautisin näitlejate mängu. Märt Avandi oli suurepärane partner Volli Kärole, kelle mängu imetlesin.

Koju sõites ma ei kuulanudki raadiot, ainult mõtlesin. Millest? Ikka samadel teemadel: Ida- ja Lääne-Euroopa, idaeurooplase kompleksid, vanadus ja noorus, üksindus ja läheduse otsimine; soov elust lahkuda ja elust kinnihoidmine; ideaalid nendest loobumine; kohandumine; vananemine ja muutused elustandardis jne. jne.
Keskkooli ajal oleksin kirjutanud sellest etendusest kirjandi kahe maailma kokkupõrkest.  Kuna esietendus Rakvere teatris toimus juba 2013 a., on sellest  palju kirjutatud ja väga hästi. Lugesin neid ja ei tahtnudki ise rohkem kirjutada:





Mrožekit ja ka „Lepingut“ peab lugema: tihe, vaimukas ja torkiv tekst.

„Suvepäev ja teisi näidendeid“ Hendrik Lindepuu tõlkes.
Raamat sisaldab maailmakuulsa Slawomir Mrožeki
hilise loomeperioodi parimaid näidendeid «Suvepäev», «Leping» ja «Portree», samuti draamaklassiku seni viimast teatrile kirjutatud teksti «Kaunis vaade».


LR 1967 ilmunud draama „Tango“ Aleksander Kurtna tõlkes.
Seda olen lugenud, aga väärib ülelugemist. Kaanepildi järgi peaks ee mu koduse riiuli tagumises reas olema.

LR 1964 ilmunud lühijuttude kogumik „Elevant“, poola keelest tõlkinud Aleksander Kurtna .













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar