4. jaanuar 2016

Ann Fernholm "Magus veri"

Ann Fernholm
"Magus veri
Suhkrusõltuvuse needus"
Tõlkinud Kadi-Riin Haasma
Petrone Print 2015
248 lehekülge.








Veel üks põnevik toitumise teemal.
Ja tõesti põnev. Pärast raamatu läbilugemist tekkis tahtmine poolik Lindti šokolaadikarp prügikasti kummutada. Aga lapsed, kes parasjagu koju käimas, tõstsid protestikisa.
Olen raamatu usku ja mind on võimalik kirjutatuga väga tugevalt kallutada. Autori auks tuleb öelda, et ta ei esinda ega esita oma absoluutset tõde, pigem kahtleb, võrdleb, on raamatusse koondanud meditsiinilisi uuringuid, intervjueerinud teadlasi ja haigeid ning kirjutab isikliku kogemuse põhjal.

Autoriga tuleb nõustuda, ravimiuuringute peale kulutatakse tunduvalt rohkem raha kui toitumisuuringute peale, kuigi tihti võib abi olla üksnes toitumise muutmisest.  Autor kirjutab sellest, kuidas tekkis hirm rasva ja kolesterooli ees, mis tõi endaga kaasa light tooted. See trend on nüüd küll möödas, süsivesikute osakaalu toitumissoovitustes on vähendatud, mõnel pool on kehtestatud magusamaks, kuid küsimusi on palju. Mõneti võiks öelda, et raamat on kirjutatud LCHF dieedi e. süsivesikute vaese dieedi kaitseks, kuid autor ei propageeri seda. Käsitleb vaid kui üht võimalust GI ja Vahemere toitumise kõrval. Raamatut lugedes saab selgeks, et riiklikku toidupoliitikat on mõjutatud rohkem toiduainetetööstuse lobitöö kui teaduslikud uuringud.
Hästi ja loetavalt kirjutatud, oli kergem lugeda kui „Jahupead“. Mõned aastad tagasi lugesin „Suhkur – magus enesetapp“autorid  Nancy Appleton ja G.N.Jacobs. Pani ka mõtlema, aga šokolaadikarpi prügikasti heitma ei tormanud. "Magusa vere" lõpetanud, tundsin täna tööl küll süümepiina kommi suhu pistes.
Raamatu lõpulause lk. 217 „Peale valge suhkru maksustamise peaks minu meelest olema kommidel, limonaadil , saiakestel ja küpsistel hoiatustekstid: „Suhkur põhjustab südameinfarkti, suhkur muudab dementseks, suhkur kiirendab vähi arengut, suhkur viib lapse varem murdeikka, suhkur häirib ovulatsiooni, suhkur tekitab vistrikke, suhkur tapab enneaegu.“
Nagu öeldakse, kuulake ära vastapool.  Sirvisin otsa veel Mihkel Zilmeri, Urmas Kokassaare ja Tiiu Vihalemma raamatut «Normaalne söömine» ja lugesin Mai Maseri artiklit "Suhkur ei ole valge surm". 

Ann Fernholmi raamatu kohta ütlen, kes endast hoolib, see loeb.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar