25. jaanuar 2016

"Kolmteist Eesti kirja" Loomingu Raamatukogus

„Kolmteist Eesti kirja“
Autorid: Eda Ahi, Kärt Hellerma, Kätlin Kaldmaa, Maarja Kangro, Tiina Ann Kirss,
Veronika Kivisilla, Helga Nõu, Carolina Pihelgas, Anu Saluäär, Jelena Skulskaja, Triin Soomets, Elin Toonaja  Elo Viiding.
Loomingu Raamatukogu 2016/1.
80 lehekülge





Tutvustusest :
1995. aastal ilmunud kogumiku „Kaksteist eesti kirja” mõtteline järg, seekord uute autoritega. Kaks  aastakümmet on möödas, maailm on muutunud, Eesti on muutunud, meie ise oleme muutunud, aga Loomingu Raamatukogu on alles ning alles on ka naised, kes kirjutavad kirju. Kogumiku žanriliselt mitmekesistes kirjades peegeldub nii meie aeg oma küsimustega kui ka ajatud ja igavesed teemad.

Ilmunud kogumiku lugesin läbi tagantpoolt ettepoole, sest ei tahtnud Maarja Kangro „Horisontaalne reipus“ esimesena lugeda. Viimasena ka mitte, lasksin vaid silmadega üle. Võib-olla kui oleksin läbi lugenud, oleksin tabanud midagi sellist, mis silmadega üle liueldes jäi tabamata, mingi rütmi. Midagi tabasin siiski – kaasaja hõngu selles luuletuses on, arvestades märkust, et tekst on kokku pandud meiliaadressidelt saadetud kirjade tervitustest või tervitus puudumisel kirja esimesest kahest sõnast.

Kirjade hulgast meeldis mulle enim Elin Toona „Kiri vanaisa Ernst Ennole“. Kui mõtlen sellele, mis kiri järgmise kirjade kogumiku ilmumise ajal 20 aasta pärast lugejale meie aega siin kõige paremini avaks ja olulisema esile tooks, siis nimetaksin Tiina Ann Kirsi „Mu armas Linnea Elisabeth“. Kirju on kirjutatud lisaks vanaisale ja tütrele ka armsamale, heale tüdrukule, anonüümsele, lapsepõlve-sõbrannale, uppunud Jelenale, kurdi sõbrale ja Saturni elanikule. Küllap jäi mõnigi  adressaat nimetamata .

1995 aasta kogumikust ei mäleta mina küll ühtegi kirja.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar