26. jaanuar 2016

U.Vadi "Head tüdrukud lähevad taevasse" Sadamateatris

“Head tüdrukud lähevad taevasse, (teised vaatavad ise kuidas saavad)”
Urmas Vadi tragikomöödia
Esietendus 5. septembril 2015 Sadamateatris










Lavastaja ja muusikaline kujundaja Tiit Palu
Kunstnik Silver Vahtre
Kostüümikunstnik Reet Aus
Valguskunstnik Margus Vaigur (Endla)

Osades:
Kärt Tammjärv,











Piret Laurimaa,











Piret Rauk (Kuressaare Linnateater),








Raivo E. Tamm

I vaatuses astuvad monoloogidega üles O. Lutsu  Raja Teele (Piret Rauk), A. Gailiti Pille Riin (Piret Laurimaa)  ja A.H. Tammsaare Vargamäe Mari (Kärt Tammjärv) .
II vaatuse naised:  J.Smuuli Polkovniku lesk (Piret Laurimaa), A. Kitzbergi  Tiina (Kärt Tammjärv) ja E. Vilde Eva Marland küll suhtlevad omavahel, kuid suures osas toimub monoloogide esitamine ka selles vaatuses.

Ühtegi läbinisti head ja sümpaatset tüdrukut laval ei ole, mis tekitas küsimuse, et ehk olidki laval need teised, kes etenduse lõpuks leidsid oma taevamineku tee.

I vaatuse naised olid endast heal arvamusel ja endaga rahul.  Igal neist oli oma jumal, mida teenida. Teelel armastus :„Maailmas on nii vähe armastust, et mitte kedagi ei peaks ära põlgama“. Pille-Riin oli üleolev kõigi kunstide muusa, tema mõistmiseks, mõistatamiseks peab olema „Ekke Moori“ lugenud. Mari jumal on Töö: („Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka surm“),

II vaatuse naised seevastu olid mures- ootasid kadunud meest või otsisid uut meest.
Sellest, et häid tüdrukuid laval ei olnud, on kahju. Mõni oleks võinud ju olla. Mul olid selle etenduse suhtes suured ootused. Kui näitemäng oli mõeldud stiilis, et naised teevad enda üle nalja, siis arvan , et naised ise oleksid teinud paremat nalja. Millega tunnistan, et mina naerda ei saanud, muhelesin küll koos saaliga  ühtsustundest. Oli toredaid äratundmishetki, aga sama palju ka „liigliha“ ja labasust.
Naised, kes laval käisid, andsid oma parima, nii palju kui tekst võimaldas. Minu lemmik oli Piret Rauk, kes avanes sootuks uuest nurga alt.
Veel meeldisid mulle Reet Ausi kostüümid, pärast I vaatuse lõppu hakkasin meenutama, et kas Teele kostüümis oli ka mingi linnumotiiv.
Kõige parem oligi etenduses pealkiri ja isegi kahju, et nii hea pealkiri on  ära raisatud.
Leidsin Linda Järve blogist Suleke sellise toreda loo, tasub vaadata, võibolla aitab lavastuse pealkirja teistmoodi lahti mõtestada: http://suleke.blogspot.com.ee/2012/03/head-tudrukud-lahevad-taevasse.html


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar