11. veebruar 2016

Genis "Lugemistunnid: raamatusõbra kamasuutra", tsitaadid

Genis
„Lugemistunnid: raamatusõbra kamasuutra“

LR 2016 /2-5
Vene keelest tõlkinud Toomas Kall
Toimetanud Anu Saluäär







Lk. 13 „Lugejameisterlikkust lihvitakse kogu elu, iialgi  ülempiirini jõudmata, sest lugemisel ei ole muud eesmärki kui nauding. Lugemine on eraviisiline, kaasaskantav, üldkättesaadav ja igapäevane õnn-kõigile ja tasuta.“

Lk. 15 ""Kõige paremad on raamatud, mida võib hakata lugema suvalisest kohast", kirjutab Milorad Pavic. Tegelikult kujutab mitte ainult kasaari, vaid mis tahes sõnaraamat endast kirjandust, millel pole ei lõppu ega algust. Just selles on entsüklopeedia võlu, mis nii nagu kasiinogi ahvatleb meid juhuslikkuse hasardiga. Viimasele järele andes avas Pavic terve oma mittelineaarse kirjasõna vabriku. Lasknud lugeja sellesse hoonesse, pakub kirjanik, et me ise valiksime marsruudi ja tutvuksime ruumidega ükskõik millises järjekorras."

Lk. 35 "Raamatutes, nii nagu teatriski, vananeb kõigepealt intonatsioon: siirus mõjub teesklusena, lihtsus ülespuhutusena."
Lk. 37 "Etendus annab kirjandusele selle, mille paber talt ära võtab- kolmanda mõõtme. See-eest võtab teater autorilt sõnavabaduse. Keha orjusesse sattunud sõna on määratud seda keha kandma, kuni langeb eesriie- isegi siis, kui see keha sõnale ei sobi."

Lk. 41 "Piiblit on raske lugeda, sest ta koosneb täielikult juhtlausetest.Selle raamatu reputatsioon on nii suur, et mis tahes sealt välja rebitud lause muutub maagilisltL paljutähenduslikuks."

Lk. 54 "..raamatut ei asenda miski. Raamat on õnne argipäev, mitte selle pidupäev, millega meid õnnistavad armastus, muusika ja mäed."

Lk. 93 "Reis on enesetunnetuse proov: füüsiline ümberpaiknemine, millel on vaimsed tagajärjed."


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar