23. august 2016

Leif G. Person "Suveigatsuse ja talvekülma vahel"

 „Minu elu on möödunud suveigatsuse ja talvekülma vahel. Noorest peast mõtlesin alatasa, et kui suvi tuleb, siis armun kellessegi, kes mulle tõeliselt meeldib, ja siis hakkangi päriselt elama. Aga kui ma olin ära teinud kõik selle, mis enne oli tarvis ära teha, oli suvi juba möödas ja alles oli jäänud vaid talvekülm. Ning see ei olnud elu, mida ma olin endale soovinud.“
Paneb mõtlema! Eeltoodu on lõik kirjast, mille spioon varjunimega Palverändur kirjutas oma sõbrale.  Raamatus kasutab külmavereline mõrtsukas seda lõiku Palverändurist raamatut kirjutava ajakirjaniku hüvastijätukirjana, pärast seda kui ta ajakirjaniku aknast alla lükkab.  
Kes loodab raamatus aega veeta ennasttäis arrogantse uurija Backströmiga ja nalja saada, peab pettuma. Bäcktrömi kohtab raamatus, kuid tunduvalt vähem kui Bäckström seda juhtumist oma triloogia (Leif G.Persson "Linda mõrva juhtum", Leif G.W. Persson "Kes tapaks lohe" , Leif G.W, Persson "Tõestisündinud lugu Pinocchio ninast") lehekülgedel meenutab. Loetud raamatus kohtub peategelane Ameerikas FBI koolis veel ka special agent Backstroemiga.
„Suveigatsuse ja talvekülma“ vahel on 2002.a. ilmunud esimene raamat L. G. Perssoni Olof Palme mõrvatriloogiast. Seega on kaht raamatut veel oodata. Ei tüdi rootslased Palme mõrvast enne kui mõrtsukas 100% kindel.
Väsitav, aga huvitav lugemine. Palju on Rootsi kaitsepolitsei kujunemis- ja ajalugu, politseijõudude  intriige ja korruptsiooni. Viimastel lehekülgedel jõuab autor peaministri mõrvani.
Meeldetuletuseks  aadressilt http://kes-kus.ee/olof-palme-tapmine/
Sven Olof Joachim Palme (1927–1986) oli Rootsi poliitik ning peaminister 1969–76 ja 1982–86. Palme sündis Stockholmis ning tal puudus traditsiooniline sotsiaaldemokraatlik taust: tema isa Gunnar Palme oli rikas kindlustusärimees ja vanaisa Sven Palme oli samuti ärimees ning liberaalist poliitik. Olof Palme ema Elisabeth Sophie von Knieriem oli pärit Liivimaalt, tema vanaisa Alexander oli Vene impeeriumi senati peaprokurör ning Riiginõukogu liige. Isapoolsed esivanemad olid muu hulgas sellistest tuntud aadliperekondadest nagu von Born, de Geer, von Rotkirch, von Sydow jt. Olof Palme abikaasa Lisbet oli samuti aadlisoost, krahvide ja vabahärrade Beck-Friiside perekonnast.
Palme oli sotsiaaldemokraat ja Rootsi Sotsiaaldemokraatliku Töölispartei juht.
Palmele ei meeldinud ihukaitsjaid kasutada. Neid polnud tal kaasas ka 1986. aasta 28. veebruari õhtul, kui ta koos naisega pärast kinoskäiku kodu poole jalutas. Kui Palmed olid Sveavägeni ja Tunnelgatani ristmikul sisenemas metroosse, et sõita koju umbes kahe kilomeetri kaugusel vanalinnas, ilmus mõrvar, tulistas Palmele kuuli selga, saatis teise kuuli Lisbeti poole ning põgenes Tunnelgatani kaudu ida suunas. Palme suri silmapilkselt, mõnede hinnangute järgi koguni enne kukkumist. Lisbeti kuul ei tabanud.
Tema mõrv on siiani lahendamata. 1988. aasta detsembris arreteeriti mõrvas kahtlustatavana Stockholmi allilmas tuntud Christer Petterson. Lisbet Palme tuvastas ta oma mehe tapjana ning Pettersson läks kohtu alla, kus ta mõisteti 27. juunil 1989 süüdi, kuid ringkonnakohus vabastas ta hiljem süüdistuse vähese tõendatuse tõttu. 1990-ndate lõpus tuli ilmsiks uusi tõendeid Petterssoni vastu, kuid mais 1998 keeldus Rootsi ülemkohus uut menetlust alustamast.


Tõenäoliselt loen läbi ka kaks järgmist raamatut, pikad ja pimedad õhtud tulemas.
Leif G. Persson
"Suveigatsuse ja talvekülma vahel"
Rootsi keelest tõlkindu Kadi-Riin Haasma
Varrak 2016
548 lehekülge.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar