30. september 2016

Catharina Ingelman-Sundberg "Laenamine on hõbe, röövimine kuld"

Raamat vanuritest ,kelle meelistegevuseks pärast eelmise raamatu Catharina Ingelman- Sundberg "Vanaproua ,kes röövis panka"  õnnestumisi, on röövimine. Käesolevas raamatus siis võetakse ette Las Vegase kasiino, Handelsbankeni kontor ja Rahvus-muuseum. Röövimine muidugi õilsatel eesmärkidel- et parandada vanurite olukorda.
Kõik see toimub väga hoogsas tempos, ohtralt naljakaid ja vähemnaljakaid seiku, väikseid äpardusi ning nutikaid ideid panga röövimiseks. Vanadekodu asemel elavad vanurid nüüd villas, mille naabriteks on ühel pool kaardimoor ja teisel pool motojõugu liikmed. Viimased on väga pahad, üleni tätoveeritud ja puha.
Tegelaste hulgas on ka politseinik (korrumpeerunud)  ja tolliametnik (mitte päris aus).

Ma saan aru, et röövimist võib promoda groteskina selleks, et juhtida tähelepanu vanurite kehvale olukorrale ühiskonnas.  Aga mulle tuletas raamat meelde pigem lasteraamatut „Kardemoni linna röövlid“ ja lasteraamatus röövi promomine ei ole sobilik.

Mina igatahes loodan, et vanurid hakkavad nüüd korralikku elu elama ja röövimisest loobuvad. Üht teemat pikalt ekspluateerides kaotab see oma värskuse. Samuti ei tohiks varastest teha kangelasi.

Minu viimase aja vanurite raamatute esitabel:  „Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus“, „Surm õhtuhiies“, „Vanaproua, kes röövis panka“  ja „Laenamine on hõbe, röövimine kuld“.

Catharina Ingelman- Sundberg
„Laenamine on hõbe, röövimine kuld“
Rootsi keelest tõlkinud Allar Sooneste
Kirjastus Tänapäev

339 lehekülge 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar