21. september 2016

Nina Teicholz "Suur rasvane üllatus".

Taas üks toitumisteemaline põnevik. Kannatlikele, sest ikkagi 487 lehekülge. Sisaldab hulgaliselt joonealuseid märkusi ja viiteid. Kannatlikkus tasub end ära, sest lugemine on põnev kui on suur huvi. Kui suurt huvi ei ole, siis rasva ja kolesterooli rehabiliteerivaid raamatuid on ka õhemaid.

Raamat  räägib:
·         kuidas teadlased läksid kaasa sellega, et rasv on ebatervislik ja  kolesterool südamehaiguste tekitaja nr.1 ning välistasid teised biokeemilised protsessid ja uuringud;
·         mida selline teooria, millest peagi sai Ameerika Ühendriikide toitumissoovituste alus, tervishoiule maksma läks ja kuidas vähese rasvasisaldusega toit naistele ja lastele mõjub;
·         kuidas teraviljas,  jahus ja suhkrutes leiduvad süsivesikud põhjustavad rasvumist ning vähendatud rasvasusega toit suurendab omakorda nende toiduainete tarbimist;
·         et kasulik oleks tagasi pöörduda stabiilsete tahkete loomsete rasvade juurde nagu searasv ja või, mis ei sisalda salapäraseid isomeere ega ummista rakumembraame nagu transrasvad ning mis ei oksüdeeru nagu vedelad õlid.
Raamatus
·         saab tuttavaks rasvavaese toitumise teooriale aluspanija Ancel Keys tööde ja tegevusega ning autori kriitikaga tema aadressil;
·         oma vitsad saab kätte enim tsiteeritud rasvavaesse toitumise propageerija Dean Ornish, tema peaaegu taimne toit ja uurimsitulemused;
·         rehabiliteeritakse Atkins, kõrge rasvasisaldusega toidu soovitaja ja omanimelise dieedi autor;
·         selgitatakse, kuidas tekkis ja osutus edukaks äriprojekt „vahemeremaade dieet“.
Vahemeremaade toidusedelit hakkasid  1980.ndatel välja töötama kaks nutikat  ja julgete eesmärkidega teadlast, üks Itaaliast: Anna Ferro- Luzzi, teine Kreekast -Antonia Trichopoulis. Need teadlased püstitasid hüpoteesi, et nende kodumaa traditsiooniline toit võib kaitsta rasvumise ja südamehaiguste eest. Autor selgitab, kas see väide on teaduslike uuringutega kaetud.
Peatükis Pikk elu- kas põhjus on oliivõlis“, väidab autor, et oliivõli kasulikkust ei ole tõendatud. 
Muuhulgas järgmine huvitav tähelepanek: Homerose „Odüsseias “ mainitakse oliivõli kui „vedelat kulda“. Väidetavalt on tegu  tõlkeveaga.  Odüsseusele antakse enda võidmiseks „oliivõli kullast pudelis“.  Autor väidab, et oliivõli kasutamine toiduks tekkis ajaloolises perspektiivis üsna hiljuti, enne seda kasutati õli kehahoolduses.
Lk. 205 „Seega näib, et tegelikult lisandus oliivõli Vahemeremaade toitumistavasse suhteliselt hiljuti  ning et vaatamata huvitatud isikute jõupingutustele kujundada Homerosest turundusmeeskonna liige, e i ole tegu igivana toiduainega.“.
 Eelnevast lõigust nähtub, et raamat on kirjutatud arusaadavas ja humoorikas keeles.

Raamatust kokkuvõtvalt:
·         toitumisteadus on pigem äri ja poliitika kui teadus. Võimsad toiduaineettevõtted rahastavad teadust soovitud suunas ja teevad lobitööd.
Enda kohta kirjutab autor lk. 337, et selle raamatu kirjutamine oli võimalik ainult sellepärast, et ta käsitleb toitumisvaldkonda väljastpoolt tulijana, kellel on sama palju eelarvamusi kui keskmisel ameeriklasel. Erinevalt meditsiinis ja ülikoolides tegutseva asjatundjatest ei avaldata talle sellist survet, millega puutuvad kokku need, kes soovivad uuringutulemuste avaldamist, edutamist ja stipendiume.

Tekkis korraks selline riukalik eelarvamus, aga mis siis kui seegi raamat on liha-piima-munatootjate lobitöö tulemus.

Imestan alati, kui raske uurimisobjekt on esimesel pilgul nii lihtne teema kui toitumine. Olen mõelnud veebist koguda vastukäivaid soovitusi: kohv on kasulik ei ole kasulik jne. Veel toredam on kokku panna endale meelepäraste toitumissoovituste kogum: kohv on kasulik; šokolaad on kasulik; punane vein on kasulik ja lisan siia ka et klaas šampanjat päevas on kasulik (olen lugenud!).

Tõde, nagu ikka, on võib olla kusagil keskel- normaalne söömine.
Et oleks aus, lisan siia, et ise olen jätkuvalt, ka pärast raamatu lugemist, pigem taime-toitlane, liha üldse ei söö.

Nina Teicholz
"Suur rasvane üllatus"
Miks kuuluvad või, liha ja juust tervisliku toitumise juurde.
The Economist 2014 aasta teadusraamat

Inglise keelest tõlkinud Mart Lebedev
Peramõtsa Press 2016

487 lehekülge.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar