21. juuni 2017

Kaks soomlast

Kaks soomlast. Üks neist Tommy Hellsten, psühhoterapeut ja paljude, ka eesti keelde tõlgitud, eneseabi raamatute autor, teine Jari Ehrnrooth, kirjanik  ja kultuurikriitik.

Kirjutavad näiliselt erinevatest asjadest, kuid tegelikult ikka ühest ja samast- heast elust,  aga teemat erinevalt mõtestades.
Tommy Hellsteni raamatute nimekiri on muljetavaldavalt pikk. Soomlane on appi tõtanud inimestele töökohal-„Jõehobu töökohal“; suhteprobleemides -„Jõehobu elutoas“; lasteva-nematele -„Olla lapsevanem“. Neid olen sirvinud, läbi lugesin Hellsteni viimase raamatu „Ajaga võidu“ ja seda juhuslikult samaaegselt Jari Ehrnroothi raamatuga. See on ka ainus põhjus, miks neid raamatuid kõrvuti käsitlen.
Raamatus „Ajaga võidu“ kirjutab T. Hellsten inimeseks jäämisest tööelus ja sellest et heaolu ei looda ainult rahaga. Lk. 50 "Asjad näivad olevat lausa vastupidi: seal kus jõukus kasvab, heaolu hoopis väheneb."
Ehrnrooth kritiseerib heaoluühiskonda suisa raevukalt:
Lk. 26 „Kui väärtuspjedestaalile tõstetakse mugavus ja heaolu, hakkavad inimesed ennast teostama vaba aja tarbimispeol ning unustavad, et inimelu tõelised väärtused sünnivad töös, loomingus ja pingutuses“
Lk. 103 „Lühidalt öeldes: heaoluideoloogia on rikastumise ja tarbimise ideoloogia. Kõik see õiglane hea, millesse oleme uskunud, on saavutatud jõukuse levimise ja tarbimise kasvamise tõttu. Majanduskasv ja heaolu on sõlminud inimeste meeltes püsiva liidu alates vasakpoolsetest ja lõpetades parempoolsetega, alates väärtusliberaalidest ja lõpetades väärtuskonservatiividega. Seepärast tahetakse heaoluühiskonna päästmisest rääkides päästa ühtlasi majanduskasvu (mille päevselge väljendus on tarbimisnõudluse kasv). Üht ei ole ilma teiseta.
………………
Moraalne progress ei kuulu heaoluühiskonna eesmärkide hulka, sest seda poel enam vaja. Kuidagi on lihtsalt ära unustatud, et paradiis ei ole koht, kus minul on hea olla, vaid koht, kus mina ise olen hea. Selleks ei pea ma olema õnneli, vaid moraalselt puhas.“
Ehrnroothi järgi luuakse heaolu rahaga, aga ta toob siia kõrvale uue mõiste –hea elu, mis on see, mille poole püüelda.

Irooniline on minu arvates see, et Hellsten ise suhteterapeudina, järjest laienev teenus, on heaoluühiskonna produkt.

Hellsten pakub lahenduseks moraalset kasvamist, armastust ja soovitab vastuseid otsida iseendas ja analüüsida suhteid iseendaga.

Ehrnrooth läheb kaugemale ja sügavamale, tema tahaks muuta kogu ühiskonda ja... põhiseadust. See on teisitimõtleja raamat, vanasti oleks öeldud, et revolutsionääri raamat. Raamatu motogi Shakespeare Hamletist: „Aeg liigestest on lahti, neetud rist- et minult nõuab paikapanemist.“

Jari Ehrnroothi raamat on huvitav, intrigeeriv, mõtlemisainet  poolt ja vastu skaalal pakkuv. Ma võiksin endale mitu lehekülge tsitaate välja kirjutada, selle vältimiseks ostsin endale raamatu.
Vt. ka:

Kindlasti ei ole ka Tommy Hellsteni raamatul lugejatest puudust, arvestades, et tema raamatud on läbi müüdud ja mitmest neist kordustrükid ilmunud.

Hellsteni raamatut oli kosutav lugeda, aga otseselt ma seda raamatut ei vaja. Ehrnroothi raamat on vajalikum. Põnev on koos autoriga otsida vastust küsimusele, mis tuleb peale heaoluühiskonda ja kas on võimalik heaeluühiskond.

Tommy Hellsten
"Võidujooks ajaga
Kaugemale vaatamise kunst"
Soome keelest tõlkinud Ly Seppel
Pilgrim 2017
130 lehekülge















Jari Ehrnrooth
"Hästi toimiv ühiskond
Heaolu ja heaelu"
Tõlkija Margit Mõistlik
183 lehekülge






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar