12. veebruar 2014

Elizabeth Dunn ja Michael Norton. Õnnelik raha.

 Elizabeth Dunn ja Michael Norton
Õnnelik raha Nutikama kulutamise teadus.
206 lehekülge
Äripäev 2013
Tõlkija Triin Olvet
Toimetaja Aita Nurga





See on raamat neile, kellel on mida kulutada.
Ei peeta heaks tooniks rääkida õnnest seoses rahaga. Õnne ei saa osta jne.  
Aga raamat on sellest kuidas oma õnnetunnet raha kulutades säilitada ja mitte vähendada. Raamatus on hulgaliselt kõike seda, mida igaüks ise kogenud on.

Osta elamusi.
Äriettevõtted on seda taibanud ja müüvad asju pakendades neid nagu elamusi või püüdes anda elamusega lisaväärtust.
Ja ka asjad võivad elamused olla. Mulle on näiteks raamat elamus, veedan temaga pikki õhtuid, siis panen ta riiulisse, mõnikord lehitsen - sirvimas, mõnikord paitan raamatu selga kui riiulist möödun, mõnel raamatul veab ja saab teist korda loetud.

Endale luban kinkida ka pileteid, 2013 aastal nägin/kuulsin laste kingitud piletiga  Jose Carrerast. Heast einest hea seltskonnaga heas söögikohas ei ütle ka ära.

Oma lastele ostan kingituseks teatripileteid, vahest ka raamatuid. Valisin end ise pere kultuuriorganisaatoriks.
Kõik on õnnelikud, ma loodan vähemalt. Noorim tütar märkis huumoriga, mitte irooniaga, „nii kultuurselt tunnen end.“

Tee sellest preemia.
Äriettevõtted kasutavad seda kampaanias „ Osta kaks ,saad kolmanda tasuta.“

Kõik naised on kindlasti seda kasutanud laste juures ja enda puhul ka. Pühapäeva  hommikul pannkoogid ja vahukoorega kohv- puhas õnnetunne.

Raamatust: Teadmine, et asi ei kesta igavesti, võib panna meid seda rohkem hindama….
See idee aitab ka seletada jätkuvalt hüljatud naudingute mõistatust: miks ei külasta inimesed kuulsaid vaatamisväärsusi omaenda kodulinnas? Pärast tervet aastat Londonis elamist ütlevad inimesed tavaliselt, et on käinud vaatamisväärsustega Big Benist kuni Kensingtoni paleeni tutvumas vähem kui inimesed, kes on linnas veetnud vaid kaks nädalat……
Probleem seisneb selles , et kui naudinguid pakkuv tegevus püsib pidevalt käeulatuses, ei pruugi me kunagi selles kaasa lüüa ja seega jääme ilma suhteliselt odavast õnneallikast.

Osta aega
Aega võib osta lastes teistel inimestel raha eest enda eest tööd teha. Raamatus keskendutakse pigem sellele, et aega väärtustada rohkem kui raha.
Millest see tuleb ,et vaatamata tehnika arengule, kodumasinate rohkusele , kiiretele autodele tunnetavad inimesed järjest rohkem kiirustamist.
Aega võib osta „hoogu maha võttes“: leppides väiksema palgaga  vaba aja nimel või vahetades töökoha elukohale lähemale või vastupidi.

Raamatu kohaselt:  vastavalt USA statistikaameti andmetele kulutavad ameeriklased igal aastal tööle ja tagasi sõitmisele kaks nädalat. …. Võttes vastu töökoha, mis nõuab tunnipikkust sõitu kaks korda päevas, avaldab see õnnele negatiivset mõju, mis oma ulatuses sarnaneb töötuse mõjuga….. Samuti on pikkadeks töölesõitudeks sunnitud inimesed palju vähem rahul oma vaba ajaga.
Sellega ma ei nõustu.  Sõidan iga päev tööle ja tagasi vähemalt 2 X 45 minutit, talvel halva teega , ka kokku 120 minutit. Arvestades , et 2013 oli 253 tööpäeva, 20 puhkasin, istusin aasta jooksul autos  349,5 tundi. Arvuna hirmuäratavalt palju. Aga see on mõnes mõttes minu kvaliteetaeg, ainuke aeg, kui ma ei pea rääkima ja  suhtlema, olen üksi , mõtlen ja kuulan muusikat, nagu 04.02. kirjutasin. Muidugi rõhutan, et ma ei sõida suurlinnas ega liiklustihedal maanteel ja liiklusega ei kaasne mul stressi.

Maksa kohe tarbi hiljem.
Krediitkaardi reklaamile vastupidine soovitus.

Inimene  ei armasta raha välja anda. Kui aga tarbida midagi, mille eest oled varem maksnud, siis ei pea tarbimise ajal enam rahakulu üle muretsema. Kui maksad krediitkaardiga , siis muretsed kaks korda- ostmise ajal ja järgmine kuu krediitkaardi võlga tasudes. Kui hotell kõik hinnas on eelnevalt kinni makstud, siis hotelli baaris kokteili juues tunduvad need tasuta jookidena.
Siia alla käib ka tulumaksu tagastus, mida võib kogeda süllekukkunud rahana.

Investeeri teistesse.
Andmise rõõm on suur rõõm.
Sellest ka ettepanek vahetevahel annetada raha heategevuseks või teha ise teistele head.

Raamat on suuresti keskendunud jõukamale Ameerika ja Kanada lugejale, aga huvitav lugemisvara kõigile, kui kätte sattub

Muusikanäiteks kõlbaks siia muusikalist "Viiuldaja katusel" laul "Kui ma oleksin rikas mees", mille võib leida Jüri Krjukovi suurepärases esituses aadressilt:
http://www.dailymotion.com/video/xtbg8s_juri-krjukov-if-i-were-a-rich-man-viiuldaja-katusel_shortfilms






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar