15. veebruar 2014

Lars Kepler. Tuletunnistaja.

TuletunnistajaLars Kepler
Tuletunnistaja 500-lehekülge Pegasus 2013
Rootsi keelest tõlkinud Peeter Pedak
Keeletoimetaja Siiri Soidro





Olen lugenud Kepleri kahte varasemat romaani, aga pean tunnistama, et kui „Hüpnotisöör“ on veel enam vähem meeles, siis „Painajalik leping“ on nagu peast pühitud. Need raamatud, eriti „Painajalik leping“ tundusid üleliia konstrueeritud,  kaalutletult külmad ja perversselt julmad. Inimlikku soojust ei õhkunud ka n.ö. headest tegelastest. Kõiki krimiloo elemente oli liiga palju võimendatud. „Tuletunnistaja“ on minu arvates eelmistest parem.

Lühike süžee kokkuvõte: psühhiliste häiretega tütarlaste hooldekodus mõrvatakse üks kasvandikest ja hooldaja. Kahtlus langeb kasvandikule, kes on põgenenud. Põgenemisel ärandab ta juhusliku auto, mille tagaistmel turvatoolis on 4-aastane poiss. Põgenenud kasvandikku, keda kahtlustatakse peale 2 mõrva nüüd ka inimröövis asub otsima komissar Joona Linna,kes jätkab otsinguid ka siis , kui ärandatud auto leitakse uppununa ja prokuratuur lõpetab otsingud.
Lõpuks selgub, et kahtlusalune ei olegi süüdi ja süüdlaseks osutub nagu ikka isik, keda vähemalt 1/2 raamatut kõige vähem oskad kahtlustada.
Lisaks mõrva lahendamisele lahendab Joona Linna ka enda probleeme ja laheneb saladus, mis sai alguse eelmistes raamatutes. Sekka mõõdukas koguses kriminoloogiat, (teadus, mis uurib kuritegevust, selle seisundit ühiskonnas, põhjusi, seda soodustavaid tegureid, ka kurjategija isiksust ning kuritegevuse ennetamise viise ja vahendeid).

Igas heas „krimkas“ peab olema ka meeldejääv detektiiv.
Joona Linna on heas füüsilises vormis tugev, visa ja kartmatu, suurepärane politseiuurija , täisulik nagu james Bond. Kokkab hästi, meeldib noortele ja kaunitele naistele. Järjekindel ja põhjalik omaettetegutseja . „Mõtle ja tegutse „tüüpi, Joonas Linna meetod on vaadelda ja „lugeda“ kuriteo sündmuspaika. Tsitaat: ..Kuriteopaiga tähelepanelik uurimine võib olla tähtsamgi kui hilisem tõendite kogumine. Sest süüdlane annab alati ohvrile ja paigale erilise tähenduse. Ohver mängib rolli kurjategija sisemises draamas, kuriteopaika võib vaadelda lavana, kus on dekoratsioonid ja rekvisiidid. Palju võib olla juhuslikku, aga lati leidub midagi , mis kuulub selle sisedraama juurde, mida saab ühendada motiiviga."
Joona Linna valus minevik paneb ta „Tuletunnistajas“ eriliselt kaasa tundma lastele ja naistele.

Raamatus  on kohta ka muudele teemadele:
kasuperede ja psüühiliselt ebastabiilsete laste probleem;
meediumid- kuidas neisse suhtuda. Meediumite kohta ka autorite moto:
"Meedium on isik, kes väidab, et tal on üleloomulikud võimed tajuda teadusele kättesaamatuks jäävaid seoseid.
Osa meediume vahendab spiritistlikel seanssidel kontakte surnutega, teised pakuvad huvilistele juhatust näiteks tarokikaartide abil.
Surnutega meediumi abil ühenduse võtmise traditsioon ulatub kaugele inimkonna ajalukku. Juba tuhat aastat enne Kristuse sündi püüdis Iisraeli kuningas Saul küsida nõu prohvet Samueli vaimult.
Kogu maailmas kasutab politsei keerukate juhtumite lahendamisel meediumide ja spiritistide abi. Seda tehakse mitu korda aastas, kuigi ei ole ühtegi tõendit selle kohta, et meedium oleks lahendusele ka kaasa aidanud. "
Lisan siia ise: ainult „Selgeltnägijate tuleproovis“.
Rohkem kui meediume usaldatakse raamatus kurjategijate profileerimist:
Kuritegude profileerimine tähistab meetodit, mille kohaselt kuriteo toimepanija tehakse kindlaks selle põhjal, et kuritegu käsitatakse tema psüühiliste joonte metafoorina. Loogika peitub selles, et inimese siseelu kajastub ka tema välises tegevuses. Kui kuritegu on kaootiline, siis on seda ka kurjategija psüühika, ja seda kaost saab varjata vaid siis, kui teo toimepanija on erak.

Terve raamatu kohta viidatakse vaid ühele muusikapalale Politseijaoskonna kohvitoas laulab raadios Rootsi hõbehäälne sopran Birgit Nilson l Brünhildet Wagneri „Nibelungide sõrmuses““. 

Birgit Nilsson debüteeris Brünhilde osas Stockholmi ooperiteatris 1955 ja suri aastal 2005.
Seda raamatut võivad lugeda ka need, keda Hüpnotisöör“ võika julmusega ära hirmutas. Kahtlemata on tegu väga meisterlikult kirjutatud romaaniga, mis oskab suurepäraselt üleval hoida lugeja huvi
Mul endal sai mõneks ajaks „krimkadest „isu täis.
Lisan siia kaasautoritest abielupaari foto, kes on ühinenud nime "Lars Kepler" all.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar