1. märts 2015

Carl Mothander. "Kulinaarsed vested"

Carl Mothander
"Kulinaarsed vested"
Rootsi keelest tõlkinud Anu Saluäär.
 Loomingu raamatukogu 40/2014
88 lehekülge








Väga mõnus lugemine.  
Tundus nagu loeksin kaasaegset humoristlikku toidublogi. Kui olin mõned leheküljed lugenud, keerasin algusesse tagasi, et kontrollida, missugusest välja-andest tõlgitud.  Kas ikka tõesti eelmise sajandi esimesest kolmandikust-ja oligi – 1931.
Ma ei teadnud sellist autorit nagu Carl Mothander. „Parunid, eestlased ja enamlased „ võtan nüüd raamatukogust. Selles raamatus jutustab rootsi  aja-kirjanik Mothander,  kuidas  ta satub abielusidemete tõttu Tohisoo mõisa omanikuks ja peab aastakümneid "Rootsi härra Kaarli" nime all põllumehe ametit. „Eesti mälu“ sarjas ilmunud „Rootsi kuninga valge laeva“ otsisin ka riiulilt välja. Ja mitte sellepärast, et autor toidust nii kaasakiskuvalt oskab kirjutada.
Autor valdab sõna ja kirjutab huvitavalt ja humoristlikult. "Kulinaarsetes vestetes" on autor lisaks mõisa köögipoolele üles tähendanud huvitavaid inimesi ja meele-olukaid koosviibimisi, kirjeldab  Maarjamaa kaunist loodust ning pöördub armastavalt ja armsasti oma abikaasa (Kallis Kaasa) poole.
Ja kui huvitavad toidud! Palju põnevat, mida tahan järgi proovida. Näiteks miks mitte nii: viis hakitud karbikilu, üks kõvaks keedetud ja peeneks hakitud muna, hakitud petersell, kõik segatud ja kiires võis üle praetud. Serveeritakse kuumalt  röstleival.
Toitu tehakse valdavalt maarjamaistest köögiviljadest, õnnelike loomade ja lindude lihast, vähkidest, kes vabalt jões ringi ujusid.
Tegevuspaik Tohisoo mõis Raplamaal. Tohisoo mõis asutati 16. sajandil. Mõis vahetas korduvalt omanikke. 1744. aastal ostis mõisa B. J. von Wrangell, kelle perekonna valdusse jäi mõis kuni võõrandamiseni 1919. aastal. 1923. aastal asus mõisa kool, aastail 1987–1992 tegutses hoones kultuurimaja. Tänapäeval on mõisahoones Kohila Koolituskeskus.

Lugesin raamatukogu eksemplari läbi, tõttasin raamatupoodi ja ostsin endale ka. Panin riiulile kõrvuti Frances Mayese Toskaana raamatutega. Seda raamatut sirvin veel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar