18. jaanuar 2016

Bizet "Pärlipüüdjad" MET Opera ülekanne Coca-Cola Plazas.

Esietendus
Maailma esietendus 1863 Théâtre-Lyrique Pariis.
Uues versioonis 1893 Opéra-Comique Pariis.
Metropolitan Operas esietendus 31.12.2015.


Eelmise õhtu „Vanemuise“ Carmenile“ järgnes laupäeva õhtul Bizet teine ooper: „Pärlipüüdjad“ otseülekanne New York Metropolitan Operast.
 „Pärlipüüdjad“ valmis heliloojal 1863 aastal „Carmen“ 1875 aastal.
MET Opera ülekandes olen näinud juba kahte „Carmeni“ lavastust, „Pärlipüüdjaid“ mängitakse vähem. Esmakordselt pärast seda, kui Enrico Caruso astus 1916. a üles ooperi nimirollis, toob Met taas lavale Bizet’ väljendusrikka muusikateose Les Pêcheurs de Perles („Pärlipüüdjad“). Ooperi lavastab Penny Woolcock, kelle Met-i debüüdiks oli John Adamsi „Doctor Atomic“. Dirigeerib Gianandrea Noseda.

Osades:
Leila- hindu preestrinna -Diana Damrau („Rigoletto“,“Krahv Ory“).









Nadir- Matthew Polenzani („Traviata“, „Maria Stuarda“, „Armujook“; „Cosi Fan Tutte“).











Zurga -Mariusz Kwiecien („Jevgeni Onegin“











Nourabad -Nicolas Teste


















“Au fond du temple saint” on ooperi tuntuim duett, koos kõlavad bariton ja tenor. Minu lemmik on Nadiri aaria „Je crois entendre encore“, mis Polenzani esituses kõlas nii kaunilt, et pisar tuli silma.


MET Opera etenduste vaatamine on ooperimaailma gurmee. Lisaks huvitavale lavastusele ja suurepärasele vokaalile on alati põhjust imetleda ka lavakujundust, kostüüme, valgustust ja videokunstnike tööd. Seekordse etenduse valgus- video ja projektsioonikunstnike töö on tõeline meistriteos. Seda ei ole võimalik sõnades kirjeldada, kui näed, kuidas ooperilaval kõrgelt lae alt laskuvad ja sukelduvad pärlipüüdjad ookeanivoogudesse. 
Ooperid lähevad aina vaatemänguliseks. Seda näitas ka eelmise õhtu „Carmen“ Vanemuises. Võimalused on Tartus kordades väiksemad, aga olemasolevate võimaluste raames on andeka lavastaja –koreograafi ja kunstniku koostöös sündinud väike meistriteos. (Iseenesest libiseb Bizet teema taas eilsele etendusele Tartus.) 

„Pärlipüüdjaid“ saab suvel näha Saaremaa ooperipäevadel Wroclawi ooperiteatri esituses. Värvikas lüürilise muusikaga ooper igihaljal teemal- armastus ja sõprus. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar