31. mai 2016

M.Zilmer,A.Lill "Normaalne joomine"


Igal hommikul tassin töölauale arvuti kõrvale klaasi vett. Kuigi alustan heas usus juua päevas vähemalt neli kopsakat klaasi vett, siis tihti jääbki esimene klaas päeva jooksul ainukeseks. Ei tule meelde juua ja janu ka ei ole. Palju on normaalne juua, selleks et seda teada saada, võtsin raamatu. Eelnevalt olin lugenud Riina Raudsiku "Energiakriisi", selles raamatus soovitati juua ikka päris palju, mina nii palju ei jõua.

Raamat „Normaalne joomine“ on tore. Eriti vormilt, siin on ülevaated enam-tarvitatavatest jookidest: vesi, piim, mahl, tee, kohv, kakao, siider, õlu ja vein. Iga peatüki lõpus kokkuvõtted: on joojale soodne; võib tekitada joojale probleeme.
Kirjutatud mahlakas ja arusaadavas keeles, mõnus lugeda ning kõik see ainult 88 leheküljel.  Võib ka ainult kokkuvõtteid lugeda.  Ja saab teada, et juua tuleb normaalselt.  
Mitte nüüd, et ma seda ise poleks varem teadnud.

 Raamatu lõpus on  Minu moto Normaalne Ühiskond avaldub vaid mõlema (teaduspõhisus ja mõistusepõhine mõtlemine) kooskasutamisel.

Tutvustuseks autorite eessõnast:
Jookidest on kirjutatud huvitavaid, aga ebanormaalselt pakse raamatuid. Ebanormaalselt paks ei kõla hästi! Just, sest nois raamatutes käsitletakse pikalt-pikalt joogi ajalugu, kirjeldatakse jooginõusid, tegeldakse jookide hingeelu müstifitseerimisega jne, jne. Huvitav lugeda, aga sellel pole mingit pistmist normaalse joomisega. Normaalse joomise raamat seevastu selgitab lühidalt, mida peaksid teadma ja rakendama, et olla normaalne jooja.
Raamatus antakse põhijookide kohta inimorganismi ainevahetusepõhised selgitused: kas üldse, mida, miks ja kui palju juua? Neid selgitusi järgides teed tervise, heaolu, ka oma laste jt jaoks parima. Oled haritud, et edaspidi orienteeruda ülepingutatud ärihuvidest sõltuva jookide info vastuolulises maailmas. Normaalse joojana ei lange sa enam vaimselt ja rahaliselt globaalse infoprügimäe joogilainetuste ohvriks. Normaalse sööja ja normaalse joojana saad edaspidi rahulikult ja edukalt tegelda kõigega, mis meeldib ja mida esmatähtsaks pead, sest normaalse sööja ja joojana oled ju normaalne inimene.

Mõistmaks raamatut, tuleb seekord süveneda ka köite esikaane  lugemisele. 
  
„Normaalne joomine“
Abimees eluks globaalsel infoprügimäel.

Mihkel Zilmer, Anne Lill
AS BIT  (Avita kirjastus) 2016
 88 lehekülge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar