17. juuni 2016

Oleg Mihailov "Vannutatud neitsid", suvelavastus Telliskivi Loomelinnakus



Vikipeediast: Albaania vannutatud neitsid (albaania keeles burrnesha) on albaania naised, kes on andnud tõotuse elada vooruslikult ja mitte abielluda ning saanud vastutasuks õiguse elada mehe kombel ja omandada kõik Albaania traditsioonilise patriarhaalse ühiskonna meeste privileegid.

Näidendi tegevus toimub kaasajal Albaania pealinna Tirana äärelinnas. Etendust vaadates oli kohati tunne nagu oleks tegemist keskaegse elukorraldusega kusagil ajaloo reservaadis. Ei usukski, et selline kontrast tänapäeval võimalik on, aga lõpetasin äsja Margo Rejmeri raamatu „Bukarest“ lugemise  ja veendusin vanade tavade ja traditsioonide uskumatuna näivas püsimises.  Samuti kui Rumeenias Ceaușescut, meenutatakse näidendis pikaaegset kommunistliku Albaania riigipead Enver Hoxha kui kõva käega juhti. Olen minagi neid Enver Hoxha punkreid näinud.
„Vannutatud neitsid“  on tõsine tükk, tuleb ette ka naerukohti, põhjust annab selleks Oleg Mihailovi tekst ja osatäitjate oskus teha nalja läbi pisarate.  Eelkõige on siiski tegemist perekonnadraamaga, peateemaks perekonnasisene vägivald ja vana ning uuemaailma vastuolud. Vastandatud on meeste- ja naistemaailm, kuid laval ei ole ühtki meest peale Kaie Mihkelsoni mängitud onu Keki. Minu arvates on see Kaie Mihkelsoni tipposa. See ainumas kord, kui tema tegelane murdub, ainult hetkeks, läheb südamesse. Uue ja vana maailma vastandamisel jääb tõde kuhugi vahepeale. Vana ilma tegelased kannavad näidendis tugevaid tundeid ja autunnet, uue maailma kandjaks on noor abielunaine Inga Salurandi kehastuses, kes lavastuses on vaid pealiskaudne lehtsaba. 
Näidendi tegevustik  on kaasahaarav ja lõpp ootamatu, sellepärast sisu reeta ei saa.
Laval toimetavad õed Teuta ja  onu Keki; nende surnud venna poja värske abielunaine ja surnud venna lesk ning küla õmblejamutt, samuti  Teuta tütar Liri .
Tõtt öelda läksin ma etendusele osatäitjate pärast, tahtsin näha nii tugevat koosseisu koos laval: Ülle Kaljuste, Kaie Mihkelson, Külli Reinumägi. Lii Tedre ja Inga Salurand. Riina Maidre von Krahli teatrist on mulle tundmatu näitleja, kuid just tema osatäitmine meeldis mulle väga. Väga meeldib Lii Tedre hääl, ta võiks raadios midagi ette lugeda. 
Näitlejannad said ennast näidata, kõige raskem osa oli ehk Külli Reinumägil,  sest tema autori tahtel ei räägi. 
Mängukoht sobis etenduse jaoks suurepäraselt.

Küllap jäid minul mõned sügavamad allhoovused, millele viidatakse tutvustuses, tabamata. Etendust vaatas ka Pille-Riin Purje, nii et küllap saab etenduse kohta lugeda ka midagi põhjapanevat.

Tutvustusest:
“Vannutatud neitsid ” on valustraagiline , kuid samas puhastavalt helge perekonnadraama. Nàidendi tegevus toimub meie päevil Tirana – Albaania pealinna- äärelinnas. See ei ole piltpostkaartide ja turistide Tirana vaid karm , halastamatu ning reaalne Tirana , kus ûks perekond vôitleb oma argipàevas ônne ja parema tuleviku nimel. Tragikoomiliselt isegi groteskselt pôrkuvad tànapàeva maailma tavad ja harjumused aastasadu vanade traditsioonide ja tabudega. Nàidendi teemad on ûllatavalt aktuaalsed , maailmas, kus on praegu teravasse konflikti sattunud humanistlik ja demokraatlik ilmavaade ning vägivaldne fanaatilis-religioosne islamistlik radikalism.

Oleg Mihailov
„Vannutatud neitsid“
Tõlkija Tiit Alte
Maailmaesietendus 11. juunil 2016 Telliskivi Loomelinnaku kollases saalis.

Lavastaja Madis Kalmet
Kunstnik Jaanus Laagriküll
Muusikaline kujundaja Peeter Konovalov
Valguskujundaja Priidu Adlas
Telliskivi Loomelinnaku kollases saalis.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar