15. juuni 2016

"Viiuldaja katusel" Estonia suvelavastus

Esimene suvelavastus sel aastal.  Olen näinud ka Georg Malviuse 1989 „Viiuldaja katusel“ lavastust Estonias, kui vaatan etendust teist korda, kipun ikka võrdlema.
Seekord kaldun paremaid punkte andma viimatinähtule. Kui mõned momendid esile tõsta, siis võiksid need olla: meeleolukas ja värvikas üldmulje, suurepärased tantsuseaded, superhead osatäitmised Mait Malmsteinilt (Tevje) ja Helgi Sallolt (kosjamoor Yente). 

1989.aasta Golde Helgi Sallo esituses meeldis mulle jällegi rohkem kui Evelin Võigemasti Golde. Nii kauge aja tagant meenub nagu  oleks Helgi Sallo Golde olnud südamlikum ja helgem.
Mait Malmsteini Tevje jääb kauaks meelde, nagu Jüri Krjukovi omagi aastate tagant. Keda näevad Tevje rollis minu lapselapsed veerandsajandi pärast.






Meeldejääv osatäitmine oli noorel „Vanemuise“ solistil Reigo Tammel (rätsep).
1989. aasta lavastusest ma tantse eriti ei mäleta, uue lavastuse tantsuseaded on kõik väga head.
Laulud on oma tuntud headuses, mul tõusis kananahk ihule kuulates „Tõuseb päike, loojub päike“.  Võtsin autosse kuulamiseks taas „Kui sul valutab mõnikord süda. Draamakeldri lood.“ Sellel plaadil laulab Mait Malmstein  B. Kõrveri laulu „Põhja valge naine.“
Ma ei mäleta, kuidas 1989 a. lavastuses tükk lõppes, aga 2016 aasta lavastuses on tüki lõpp nagu valesti külge õmmeldud nööp.

Tutvustusest:
Pool sajandit tagasi sündinud muusikalist sai üks menukamaid Broadwayl, kus seda mängiti enam kui kolm tuhat korda – rohkem kui Loewe’ „Minu veetlevat leedit“ või Leigh’ „Meest La Manchast“. Estoniasse jõudis „Viiuldaja katusel“ Georg Malviuse lavastuses esmakordselt 1989. aastal, mil sellest sai aasta teatrisündmus. Suurriigi rõhumise all kannatava juudi rahva olemasolust ja püsimajäämisest jutustav lugu oli taasiseseisvuvas Eestis märgilise tähendusega.
Kakskümmend seitse aastat hiljem toob Georg Malvius viiuldaja taas Estoniasse, jutustades loo piimamees Tevjest ja Anatevka värvikast külaelust, inimestevahelistest suhetest, traditsioonidest, rõõmudest ja muredest, armastusest ning pisaraist. Tevje püüab muutuvas ühiskonnas elus hoida rahvuslikke ja usulisi traditsioone, kuid see on järjest raskem, eriti kui tema viis kangekaelset tütart otsustavad kuulata oma südame häält ning valida peigmehed väljastpoolt juudi kogukonda. Lisaks sunnib tsaari käsk juudid oma külast lahkuma…
Üheksa Tony auhinda võitnud muusikal pakatab meeldejäävaist meloodiaist, mille on eestlaste südameisse laulnud Jüri Krjukov, Peeter Oja, Helgi Sallo ja Katrin Karisma: „Oleksin ma rikas“, „Kosjamoor“, „Tõuseb päike, loojub päike“ jpt.

Kava tasub ka osta. See on mahukas nagu raamat, hind vastav. Kavas on lisaks sisukokkuvõttele intervjuu Georg Malviuse ja kunstnik Ellen Cairns’ga, Tartu ülikooli judaistika lektori Anu Põldsami lugu „Elu štetlis“, 1989 lavastuse osaliste mälestused ja palju muud. Luban endale, et loen läbi.
Soovitan kõigile, augusti lisaetendusteks veel mõned piletid olid. Etendus on pikk, 3 tundi koos vaheajaga, ei lohise küll, kuid esimest vaheaega annab ikka oodata.
  
Viiuldaja katusel
Rahvusooper Estonia suvemuusikal
Šolem Alejchemi jutustuse ainetel ja Arnold Perli eriloal
Libreto: Joseph Stein
Muusika: Jerry Bock
Laulutekstide autor: Sheldon Harnick
Produtsent: Harold Prince
Originaali lavastaja-koreograaf: Jerome Robbins
Maailmaesietendus 22. septembril 1964 Broadway Imperial Theatre’is
Esietendus Rahvusooperis Estonia 3. juunil 2016


Dirigent: Lauri Sirp
Lavastaja: Georg Malvius (Rootsi)
Kunstnik: Ellen Cairns (Šotimaa)
Valguskunstnik: Palle Palmé (Rootsi)
Koreograaf: Adrienne Åbjörn (Rootsi)

Osades:
Mait Malmsten (Eesti Draamateater) Tevje, piimamees
Evelin Võigemast (Tallinna Linnateater) – Golde, Tevje naine
Helgi Sallo- Yente, küla kosjamoor
René Soom- Lazar Wolf, rikas lihunik
Kadri Kipper- Tzeitel, Tevje ja Golde tütar
Anett Schneider-  Hodel, Tevje ja Golde tütar
Kaia Oidekivi- Chava , Tevje ja Golde tütar
Reigo Tamm (Teater Vanemuine)- Motel Kamzoil, rätsep
Norman Salumäe- Perchik,noor revolutsionäär
samuti Karl-Erik Tamme, Georg Gurjev, Airike Kolk, Mart Laur, Vjacheslav Rezhichenko ja teised.
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar