20. juuli 2016

Clip Heath ja Dan Heath "Otsustamise neli sammu"

Mul on vaja vastu võtta tähtis isiklik  otsus seoses tööga. Nii tähtis, et kui olin plussid ja miinused kirja pannud ja vaaginud, tundsin, et sellest ei piisa. Tellisin raamatukogust Äripäeva raamatu „Otsustamise neli sammu“. Kuna minu raamatukogus seda raamatut ei olnud, telliti see kohale mingist teisest raamatukogust posti teel ja seda minu jaoks täiesti tasuta. Lugesin raamatu läbi ja vana harjumuse järgi konspekteerisin/mõnede isiklike märkustega/.

Otsuste tegemise neli võllarooga.
1.    Te seisate valiku ees. Aga kitsas vaateväli ei lase kõiki võimalusi näha. Suurendage oma valikuvõimaluste hulka.
Väldi kitsast vaatevälja: kas on rohkem valikuid kui jah või ei. Mis juhtuks kui olemasolevad valikud kaoksid, neid poleks.
Tegutse mitmel rindel korraga: s.o. samal ajal rohkem kui ühe võimaluse kaalumine. Kui tegutsed ühes suunas, on ego otsusega juba ette seotud jäigalt. Probleemile võiks läheneda vaheldumisi vältimise ja edendamise fookuse kaudu. Vältimise fookus õpetab, kuidas mittesoovitud tulemusi  ära hoida. Edendamise fookus- kuidas püüelda positiivsete tulemuste poole. Näiteks kaasneva stressi vähendamise asemel, kui muutustega kaasnevat stressi pole võimalik vältida - mõelda sellele, kuidas õnnetunnet suurendada.

/Mul näiteks on autos alati kaht sorti plaadid: ühed millega stressi maha võtan ja teised, mis tekitavad õnne-tunnet. Viimased nädalad on õnnetunde tekitajaks Mozarti muusika, näiteks klaverikontsert 21 andante, tuntudka ka kui Elvira Madigan, filmi tunnusmuusika./




2.    Te analüüsite oma võimalusi. Aga kuna otsite ainult kinnitust oma emotsioonidele, kogute vaid endale sobivat infot. Testige oma oletusi tegelikkuses.
Kaalu vastupidiseid võimalusi. Ärgita eriarvamusi, ole skeptiline, lase endas promotor fide lahti. Esita endale ausaid ja paljastavaid küsimusi, ära suru kahtlusi alla ja kaalu sisetundele vastupidiseid võimalusi.
Kaugemale, lähemale. Sisevaade- s.o. minu hinnang olukorrale. Välisvaade s.o. kuidas sarnased olukorrad üldiselt lahenevad.
Jõnksutamine. Väikesed lihtsad eksperimendid.

3.    Te teete valiku. Aga lühiajaline emotsioon meelitab sageli vale valikut tegema. Vaadake olukorda enne otsuse tegemist eemalt.
10/10/10. Kuidas ma suhtun oma otsusesse 10 minuti/10 kuu ja 10 aasta pärast, see sunnib kaaluma tuleviku emotsioone.
Kui panna kokku kokkupuuteefekt-meile meeldib see, millega oleme tuttavad ja kaotusekartus-kaotusevalu on võidurõõmust intensiivsem-, saame kalduvuse eelistada asju nii nagu nad on.
Pikas perspektiivis meelitavad mööduvad emotsioonid vastu võtma halbu otsuseid.
Isikliku otsuse langetamisel- mida ma oma parimale sõbrale selles olukorras soovitaksin.
Jää truuks oma tuumprioriteetidele.  /just! Mida ma väärtustan, millist elu/ Mille nimel ma töötan/ Milline inimene tahan olla/Mis mind innustab/

4.    Te tegutsete vastavalt oma valikule. Aga tihti olete tuleviku suhtes liiga enesekindel. Olge valmis selleks, et võite eksida.
Piiritle tulevik.  Kaaludes läbi võimalikud tagajärjed väga halvast väga heani.
Alumise piiriga toimetulekuks on vajalik läbi viia „surmaeelne lahang“; et toime tulla kõrgeima piiriga, siis on vaja läbi viia „paraadi peaproov“.
Sea paika süütenöör.
Signaal , mis äratab täpselt õigel ajal ja sunnib tegutsema. /minul oli selleks teatud vanuse saavutamine, tundub, et see oli valesti paika pandud/

Üldist, mitte minuga seotud: Usaldage protsessi.
Rühmaotsus peab tunduma õiglane, kauplemine niikaua kui mingi õiglus saavutatakse.
Protseduuriline õiglus on inimese otsustesse suhtumisel kriitilise tähtsusega. Inimesed peaksid tajuma otsuse vastuvõtmise protseduuri õiglust.
Usaldusväärne protsess võib aidata navigeerida isegi kõige okkalisema otsuste tegemises. 

Lisatarkus: oma otsuse tulihingeline kaitsmine ei ole alati parim kaitse, mis siis kui tunnistada viga ja ikka oma otsuse juurde jääda.

Mõisted. Loobumise kulu: see ongi see, millest ma ühe või teise otsusega ilma jään. /Kahnemanni mõiste, pean tema raamatu läbi lugema. Paar aastat tagasi kaalusin Saksamaa raamatupoes käes raamatut „Schnelles Denken, langsames Denken“, jätsin ostmata. Nüüd on raamat eesti keeles kodus riiulil, aga ikka lugemata./
Helged kohad: iseenda parimad kogemused, hetked  inspiratsiooniallikana. Küllap on õppida midagi ka iseenda kordaminekutest.
Promotor fide: õigussüsteem on tasakaalus, kohtunik peab kaaluma võistlevaid seisukohti. Katoliku kirik kasutas kuni 1983. aastani promotor fide- saatana advokaati, kelle ülesandeks oli esitada vastuargumente pühakuks kuulutamisel. Väidetavalt pärast seda kui kaotati, läks pühakuks kuulutamine kordi kiiremalt . /Tegelikult on nii kodus kui ka tööl tegutsev promotor fide väga stressi tekitav/.

Tsitaadid:
Autos võime 95% ajast sõita otse, aga just pöörded otsustavad, kuhu me välja jõuame. Roy Baumeister.
Hea mõte. Tee nimekiri asjadest , milel tegemisest peaksin loobuma. Vt. raamatut „Heast suurepäraseks“ Jum Collins. Peaks koduriiulis olema.

Ei saa öelda, et olen nüüd otsusele jõudnud , 
Minul otsust ei sündinud koos raamatu lugemisega. Otsusele lähemale olen jõudnud kindlasti. Olulisim on see, et olen loobumas mõtlemast: üks või teine variant, suurendasin oma valikuvõimalusi lisades mustale ja valgele halle varjundeid. Kui enne kihutasid mu mõtted ameerika mägedel, siis nüüd püüan läheneda asjale süsteemselt. Raamat tuletas meelde, et vaataksin probleemi laiemalt, emotsiooni-vabamalt ja kaugemalt. Enam pole ohtu, et teen otsuse ühtmoodi ainult sellepärast, et panin süütenööri 10 aastat tagasi paika. 
Otsus tuleb kui aeg käes.

Clip Heath ja Dan Heath
"Otsustamise neli sammu.
Kuidas elus ja töös paremaid otsuseid teha."
Tõlkija Kadri Metsma

Äripäev 2014
325 lehekülge 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar