21. juuli 2016

Jack Schafer ja Marvin Karlins „Suhete võti“

„Suhete võti“ on nagu  Carnegie igihalja raamatu „Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi“ kaasajastatud variant ameerikalikus soustis. Lihtsaid tõdesid pakutakse seaduste ja  reeglitena: sõpruse kuldreegel, köitvuse seadused jne või hoopis valemitena: LOVE -Liste, Observe, Vocalize, Emphatitice (kuulake, vaadelge, rääkige, rõhutage);  KAME (K=kaastunne, osavõtlikkus, A= aktiivne kuulamine M= mõjutamine E= empaatia). Valemid, reeglid, seadused peaksid kaasaja  lugejale hästi peale minema, kuigi samad teadmised saab kätte ka ilukirjandust lugedes.

Raamatut võib käsitleda õpikuna, kuidas manipuleerida inimestega. Kõik oleneb tegutsemise eesmärgist ja ulatusest. Kui verbaalsete ja mitteverbaalsete signaalide lugemise oskust kasutatakse abielus, et kaasaga paremini läbi saada  või müügitöös, et rohkem müüa ja paremat jootraha saada, on see lubatav, eks ole. Aga kusagil on piir, millele sattudes võib öelda, et tegevus on muutunud  puhtaks manipuleerimiseks iseenda huvides. Piirid paneb paika igaüks ise lähtuvalt oma moraalsetest väärtustest, hinnangu annavad kõrvalseisjad.  Eks me kõik manipuleerimine teiste inimestega sellest ise aru saamata, nii et kõike ei pea lugeja raamatust õppima. Lugedes saab vaid selgeks, et see ongi manipulatsioon.   
Raamatu autor  Jack Schafer räägib oma kogemustest topeltagentide värbamisel  ja ülekuulatavatelt tunnistuste kättesaamisel.
Ilmunud on vee üks endise FBI agendi raamat Varrakult Joe Navarro ja Toni Sciarra Poynteri „Ohtlikud inimtüübid“. Endine FBI agent selgitab, kuidas ära tunda halbu inimesi ja end nende eest kaitsta.  Loen kindlasti ka seda, kontrollimaks oma seisukohta, et oskan neid inimtüüpe ära tunda ka ilma raamatuta.

Mõned tsitaadid:
Kui otsite sõpra, siis mõistate , et neid on väga vähe. Kui tahate ise olla sõber, siis leiate neid kõikjal.“.Zig Ziglar
Lõppkokkuvõttes on keskustelu kõikide liitude köidik, olgu tegemist abielu või sõprusega.“ Oskar Wilde.
Stiilinäide: 
Lk. 148 „Kuid on olemas üksainus tõdemus, mida peaks arvestama sõprade leidmisel verbaalse kommunikatsiooni teel, siis kõlagu see nõnda. Mida rohkem julgustate teist inimest rääkima, mida enam kuulate tema sõnu, väljendate empaatiat ja reageerite nii positiivselt tema märkustele, seda paremini too teine ennast tunneb (sõpruse kuldreegel) ning seda enam te talle meeldite. See tähendab, et kui MINA soovin SIND sõbraks, siis tahan sulle avaldada, et olen huvitatud sellest, mida sul on öelda, ning jätan selle lausumiseks sulle rohkesti aega.“

Parim raamat kuulamisest on siiski Äripäeva kirjastuselt 2011 ilmunud Mark Goulstoni raamat „Lihtsalt kuula! : inimesteni jõudmise teekond.“

Raamatut „Suhete võti“  soovitaksin noortele, kes on hädas sõprade leidmisega. Kasulik oleks läbi lugeda raamatu 8 peatükk „Digitaalmaailma suhete ohud ja lootused“ ka lapsevanematel.

Jack Schafer,PhD, ja Marvin Karlins, PhD 
„Suhete võti“
Endise FBI agendi õpetus, kuidas mõjutada ja köita inimesi ning pälvida nende poolehoidu.
Like Switch
Sinisukk 2016
Tõlkinud Matti Piirimaa
312 lehekülge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar