27. oktoober 2016

Frans Emil Sillanpää "Lõikuskuu"

1939. aasta Nobeli kirjanduspreemia laureaadi“ raamat ilmus Soomes 1941 a. ja jäi kirjaniku eelviimaseks romaaniks. Viimane,1945 ilmunud „Inimelu võlu ja vaev“, ilmus eesti keeles "Varamu“ sarjas 1975. aastal. Olen lugenud, aga ei mäleta midagi. Ehk vaid seda, et raamatust saadud emotsioon oli sama, mis nüüd. Melanhoolne tagasivaade minevikku.
Algas romaan lk. 5 nii: „Päevad olid ikka veel pikad ja põuased, tõelisest suvekuumusest ei saagi enne augustikuud õieti rääkida. Ometi oli taevavõlv juba tõusnud kõrgemale ja inimesed hakkasid maastikul liikudes seda silmitsema, suvealguse õitsvatel päevadel nad seda tavaliselt ei tee. Kuid nüüd olid seal hommikust õhtuni rahulikud süütud valged pilved, mis võisid tundide viisi püsida peaaegu paigal. Kuni äkki ühel õhtupoolikul hakkavad pilved kogunema ja tumenema, saavad servadesse punase kuma. On imelikult vaikne, karjamaal olev hobune sööb pisut rahutult…. Siin-seal mõni üksik inimene justnagu muutuks tööst puhates virgemaks, millestki millekski…..“
Kaunis ja tuttav pilt, kui hobune välja arvata.

Raamatu järgi tegi  Matti Kassila filmi „Elokuu“, mis oli edukas ja võitis Soome kõrgema filmiauhinna Jussi. Aga 5 parima soome filmi hulka pääses Helsingin Sanomat küsitluse kohaselt Matti Kassila teine film- „Komisario Palmun erehdys” („Komissar Palmu eksitus”), mis jõudis kinolinale 1960. aastal. Filmi aluseks on Mika Waltari teos.






Maija Länsilehtot mängis filmis „Elokuu“ Rauni Luoma ja Viktor Sundvalli Toivo Mäkelä. Viktor Sundvallis on väidetavalt palju autobiograafilist, nii autor kui tema tegelane olid kimpus viinaga.
Vaatasin huviga milline Rauni Luoma (1911-1996) välja nägi filmi tegemise ajal 1956 a.




Raamatus iseloomustati teda nõnda: „Maija Länsilehto vanus lähenes 40 aastale, kuigi mõõduka priskuse tõttu paistis ta märgatavalt noorem välja“.
Naise välimuse hindamises on toimunud olulised muudatused.
Kena lugemine oli. 

Frans Emil Sillanpää
„Lõikuskuu“
Eesti Raamat 2016
Sari Nobeli laureaat
Tõlkinud Ilmar Palli

110 lehekülge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar