21. juuli 2017

Antonio Manzini "Must rada"

Raamatu tegevus toimub Põhja-Itaalias Champoluci suusakuurordis.  Tegevuspaigast tuleneb ka pealkiri „Must rada“ .
Ei meenugi, millal suusakuurordis toimuvat põnevikku lugesin, küllap ammu-ammu „Hukkunud alpinisti hotell“.
Musta raja mõrva hakkab uurima Roomast „asumisele saadetud“ politseiuurija Rocco Schiavone.


Schiavone on üks hoopis omamoodi tegelane raamatutest tuttavate uurijate reas: küüniline ja jõhker, oma tahtmise saamiseks laseb rusikad käiku, suitsetab salaja töökabinetis kanepit ja ajab sõbraga kriminaalset äri. Muidugi on ta vastukaaluks nägus mees ja hea uurija- igatahes musta raja mõrva lahendab ta neljapäevast esmaspäevani.
„Must rada“ (Pista nera)on Antonio Manzini  Rocco Schiavone seeria 2013. aastal ilmunud esimene romaan 








Ennustan, et tulevikus Schiavone  jääb vahele ja kõrvaldatakse ametist.
Internetist leian, et Rocco Schiavone sarjas on ilmunud 6 raamatut, nii et jääb ametisse.
Küllap ongi trend lõunamaades, et ka poltseis balansseeritakse lubatu ja lubamatu piiril, seadust täidetakse nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik ning kõva mees on see, kes vahele ei jää.
Aga võib-olla kasvab Rocco ümber. 
Donna Leoni lugedes mõtlesin, kuidas on võimalik sellise uimase tegevusega kuritegusid avastada. Schiavone seevastu on väga kiire, neljapäevast esmas-päevani. Mingit keerulist kordineeritud uurimisprotsessi raamatus siiski jälgida ei saa. Schiavone on lihtsalt nii nutikas ja näeb suusakuurordi igavad ja rumalad püsielanikud läbi. Kõik kohalikud naised on muidugi ka väga ilusad ning Schiavonel on nendega tükk tegemist. pole .

Lõõgastav ajaviiteline lugemine, loogilise ülesehitusega ja parajalt põnev ning humoorikas. Paras pehmekaaneline reisile.  Kerge ja kerglane, Itaalia uurijatel ei ole skandinaavlastest ametikaaslaste põletavaid isiklikke probleeme ja maailma-valu.  Tegelikult on küll, isiklikke probleeme, aga nad oskavad neid elegantselt varjata oma kerglase loomuse taha. Mina lugesin raamatut kuuma päikese all oma aias, oli jahutav lugeda, kuidas uurija Schioavone linnakingadega suusaradadel turnis
Raamatus kuulas lumesaha juht Luciano Ligabue hitte- kuulasin  ka:


Ja mainiti Itaalia kunstniku  Burri  maale. Vaatasin ka:


Antonio Manzini
"Must rada"
Itaalia keelest tõlkinud Cathy Laanela
Toledo kirjastus

281 lehekülge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar