20. august 2014

Eri Klasi ooperigala 16.08.2014 Birgitta festivalil.

Lavastatud galakontsert maestro Eri Klasi 75. juubeliks

Ooperiteater Helikon, Moskva
Lavastaja: Dmitri Bertman (Helikon)
Dirigendid: Eri Klas,  Valeri Kirjanov

Solistid:
Heli Veskus (Rahvusooper “Estonia”)
Marion Elvilä (Soome),
Rauno Elp (Rahvusooper “Estonia”),
Priit Volmer (Bonni ooperiteater),
Oliver Kuusik (Rahvusooper “Estonia”).
Lisaks solistid ooperiteatrist Helikon.

Kuna galaetendusel trükitud kava ei olnud, siis kõikide lavale astunud  „Helikoni“ lauljate nimesid mul meeles ei ole, vene nimed jäävad halvasti meelde.  Eelmisel õhtul kuulatud  „Maskiballi“ najal võin mõned esinejad siiski nimetada.

Jelena Mihhailova, eelmise õhtu Amelia, laulis kuulsa aaria Dvoržaki „Näkineiust“







Lidia Svetozarova, eelmise õhtu Oscar,  laulis Julia valsi Gounod „Romeost ja Juliast“. Võrratu esitus, sillerdav sopran, laulis kergelt ja säravalt ka kõige ülemistes nootides. Õhtu parim esitus.





Ksenja Vjaznikova, eelmise õhtu Ulrica, laulis  Eboli aaria Verdi „Don Carlosest“.






Ilja Govzits, eelmise õhtu Riccardo, laulis  Puccini „Turandotist“  „Nessum Dorma“.






Aleksei Issajev, eelmise õhtu Renato, laulis koos Rauno Elpiga Kalmani „Tsirkuseprintsessist „Mister x aaria“. Laul esitati kummardusena Georg Otsale.






Videol kaadris Marko Matvere, kaadri taga laulab Georg Ots.

NB! „Tsirkuseprintsess“ esietendub Rahvusooperis Estonia 3. jaanuaril 2015 , lavastaja Thomas Mittmann (Saksamaa). Minul on piletid juba ostetud.

Heli Veskus esitas Elisabethi aaria Wagneri „Tannhäuserist“ ja koos vene artistidega tertseti Starussi „Roosikavalerist“.









Priit Volmer laulis Fausti aaria „ Le veau d'or est toujours debout“ Gounod ooperist „Faust“. Kahjuks ei leia ma videot ei Priit Volmeri ega ka oma lemmikesitaja- Ain Angeri esituses.









Siin laulab seda meeleolukat aariat väidetavalt  maailma parim bass hetkel Rene Pape.

Marion Elvilä, Eri Klasi kasutütar, esitas Oscari aaria „Maskiballi“ viimasest vaatusest. 2009.a laulis ta Oscari rolli Estonia lavastuses.




Väga hea esituse tegi galaetendusel Oliver Kuusik. Tuli mõte, et teist korda võiks Donizetti „Armujooki“ Estonias vaadata just Oliver Kuusikuga. Pean tunnistama, et minu jaoks jäid teised "Estonia" solistid peale Oliver Kuusiku"ilmselgelt külalissolistidele alla. 








Galaetendus algas Bizet „Carmeniga“ ja lõppes joogilauluga („Libiamo ne' lieti calici“) Verdi Traviatast“.
Tavaliselt  mulle galakontsert- hittide paraad- ei meeldi. Armastan ooperit algusest lõpuni. Selle aasta kontsert oli aga meeldejääv ja väga südamlik ooperimuusika-õhtu.
Seda tänu lavastusele. Lavastas Dmitri Bertman ja lavastus oli  pühendatud Eri Klasi 75 sünnipäevale.
Lava tagaseinal jooksid videod  Eri Klasi elust ja loometööst, samuti parimad hetked Birgitta festivalilt 10 aasta jooksul.
Sümpaatselt, poole loo pealt, orkester mängis „Poloneesi“ Tšaikovski ooperist „Jevgeni Onegin“, juhatasid koori noormehed lavale Eri Klasi ja noor dirigent Kirjanov andis dirigendikepi üle.
Gerschwini „Leaving for the Promise Land“ helide saatel tassiti lavale poodium trummidega. Samal ajal näidati videod  Eri Klasist trummide taga Eesti Raadio meeskvarteti koosseisus. Oli meeleolukas hetk, kui vanameistril oli jälle võimalus trummide taha istuda.   
Siin kohal sügav kummardus maestrole ning videol Eri Klas koos sümfooniaorkestriga oma juubelikontserdil kandmas ette Johnny Richardsi ja Carolin Leighi lugu "Kui su hing on noor".   


Oli meeleolukas ja meeldejääv ooperiõhtu. Edu ja palju aastaid veel Eri Klasile ning jätku Birgitta festivalile.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar