4. jaanuar 2015

Imre Kalman "Tsirkusprintsess" esietendus Estonia teatris 03.01.2015.



Imre Kalman
„Tsirkusprintsess“
Operett kahes vaatuses, kestus 2 ,25 tundi.
Julius Brammeri ja Alfred Grünwaldi libreto, Thomas Mittmanni dramatiseering
Laulutekstide tõlge: Peeter Volkonski
Maailmaesietendus 26. märtsil 1926 Theater an der Wienis
Esietendus 3. jaanuaril 2015 Rahvusooperis Estonia.



Lavastaja Thomas Mittmann Saksamaalt
Kunstnik Gilberto Giardini Saksamaalt
Dirigeeris Lauri Sirp,( Jüri Alperten ning Kaspar Mänd)

Peaosades :
Vürstinna Fedora Palinka- Janne Ševtšenko, (Helen Lokuta).
Mister X ehk Fedja Palinski - René Soom, (Andres Köster, Rauno Elp).





Tony Schlumberger , hotelli Erzherzog Karl omaniku poeg-  Andero Ermel Tallinna Linnateatrist, (Urmas Põldma).
















Suurvürst Sergius Vladimir, tsaari õepoeg-  Jassi Zahharov, (Väino Puura).
Mabel Gibson, kunstratsutaja – Hanna Liina Võsa, (Kadri Kipper).
Pelikan, ülemkelner -Tõnu Kilgas.
Krahv Saskusin, ratsaväe kapten- Mart Madiste (Mart Laur).
Peter Petrowitsch, leitnant- Mart Madiste, (Jaak Jõekallas).
Parun Peter Brusowsky, suurvürsti adjutant- Aare Kodasmaa (Andre-Amadeus Trumm).
Toni ema Carla Schlumberger- Juuli Lill, (Riina Airenne).

Lavastaja Thomas Mittmann: „“Tsirkusprintsess““ on „opereti hõbeajastu“ meistriteos. Sellest sai Kálmáni üks enamesitatud operettidest, mis lõi laineid ka Broadwayl. Meisterlik ja värvikas orkestratsioon ning haarav süžee on just see, mida üheks lõõgastavaks õhtuks vaja. Muusika varieerub polkast aeglase valsini, peegeldades laia emotsioonidepaletti – armastus, vihkamine, uhkus, edevus, intriigid, segadus ja valestimõistmine, kuid lõpus… lepitakse ära.“

Tegevuse keskmes on romantiline intriig ja värvikas tsirkuseelu. Esimene vaatus toimub tsirkuse fuajees Peterburis, umbes 1912. Etendusele saabub vürstinna Feodora ohvitseridest saatjatega. Lavalt käib läbi kogu tsirkuse koosseis: köietantsija( Elyca Edovald) ,kes enne etenduse algust  fuajees köiel kõndis), jõumehed, tsirkuseahv ja teised.


Saabub suurvürst Sergius ,kellele ei jätku loozi ning kes teeb kaupa üksi loozis istuva Tonyga, kes on kõrvuni armunud kunstratsutaja Mabel Gibsoni ja tulnud teda vaatama. Toni isa on Viinis asuva hotelli  Erzherzog Karl omanik. Operetile kohaselt peab  suurvürst Sergius Tonit  Erzherzog Karli pojaks ning pakub noormehele sõprust.  Vürstinna Fedora Palinska  lükkab tagasi suurvürst Sergiuse kosjad lubades abielluda pigem esimese ettejuhtuva inimesega olgu või tsirkuseartistiga. Solvunud vürst  kutsub kättemaksuks tsirkuse tõmbenumbri, salapärase artisti Mister X-i, õhtusöögile, paludes tal esineda aadlikuna ja vürstinnaga kurameerima ning lubades, et kuue nädala pärast on Fedora valmis vürst Korosoviks kehastunud Mister X-ga abielluma. Tegelikult on Mister X Fedora surnud abikaasa vürst Palinski vennapoeg Fedja Palinski, kes jäeti pärandusest ilma kuna armus oma rikka onu abikaasasse.  

Teine vaatus  algab peaoga suurvürst Sergiuse palees Peterburis, operetile kohaselt saab näha Eesti Rahvusballeti tantsunumbrit. Sündmuste arenedes laulatatakse kaks paari- vürstinna Fedora  „Vürst Korossoviga“ ja Tony Mabel Gibsoniga. Pärast laulatust avaldab suurvürst tõe, et Korossov on vaid salapärane maski kandev Mister X . Vaatamata sellele, et Mister X omakorda paljastab, et on tegelikult Fedja Palinski, nõuab Fedora  lahkuminekut, kuna ei pea võimalikuks olla tsirkuseartisti abikaasa.
II vaatuse lõpustseenid toimuvad kaheksa nädalat hiljem Viini hotellis Erzherzog Karl, kus kõik peategelased jälle kokku saavad ning pärast segadust  saabub õnnelik lõpp.

Mulle meeldib esietenduse õhkkond, kõik on eriline. Publik on pidulikult riides, õhus on elevust. Kutsetega on etendusele saabunud palju neid, keda kõik tunnevad, kuid keda tavaliselt etendustel ei näe. Garderoobis kõnnib tsirkuseartist 1,5 meetri kõrgusele tõmmatud terastrossil. Mart Mikk juhatab etenduse sisse , soovib head uut aastat ja ütleb, et tavaliselt publiku hulgast tähelepanuväärseid isikuid ei tutvustata, aga täna ei saa selleta läbi. Ja ta tutvustab naist, kellele tema isa pani nimeks Yvonne Sylvia Mariza Josephine.
Neljandas reas tõuseb väärikas eas kaunis daam. Etendust austab oma kohalolekuga Imre Kalmani New Mexicost kohale sõitnud tütar. Lausub eesti keeles tere ja siis räägib inglise keeles. Daam on kohal etenduse lõpuni. Pilte Valge saali vastuvõtust näeb delfis.



Meie olime seekord teatris neljakesi, kaasas olid tütar ja 8 aastane tütretütar. Ja me kõik jäime rahule.
Olen vaadanud kõiki operette Estonias vähemalt viimase 15 aasta jooksul  ja kinnitan, et nähtu oli parim, mida on võimalik olnud näha. Peaaegu sama hea kui ooperid. Kõik on paigas. Väga hea klassikaline lavastus, ei ole mängitud ajastu-vahetusega.  Kaunis ja suurejooneline lavakujundus, paleede suursugusust ja tsirkust rõhutavad ühtmoodi luksuslikud eredad värvid ja suurejoonelised lühtrid, uks lava tagaküljel, kust tegelased lavale saabuvad, markeerib lava maneežina. Elu tsirkuses ja tsirkus elus. Kaunid kostüümid, ei ole üle pakutud .
Ja muidugi muusika. Rõõmus, särav  ja värvikas, lõbus  ja samas ka süzeest johtuvalt romantiliselt nukker. Tõenäoliselt kõige kuulsam laul operetist Georg Otsa esituses:

Lauljaid saab ainult kiita, hea vokaal ning ka näitlejameisterlikkuse koha pealt pole midagi ette heita.
Seekord oli lava kohal ka eestikeelne tekst, kuid selle järgi ei olnud vajadust, sest nii laul kui kõne, kõik arusaadav ja kuuldav.
Rene Soom Mister X osas oli hea, tema sisenemine lavale saali kaudu oli planeeritult mõjus.  I vaatuses oli artist natuke ebakindel, aga teises vaatuses oli tunda kindlust nii laulus kui mängus. 
Minu arvates olid selles lavastuses tugevamad naised- särasid Janne Sevtšenko ja Hanna- Liina Võsa. Kuigi Juuli Lillel ei ole just väga suurt osaetenduses , ta laulab Carla Schlumberegerit, Toni ema, siis vokaalselt oli ta selles etendusel väga võimas. Ka näitlejana oli Juuli Lill tugev, esiti tundus küll, et pingutab natuke üle, aga etenduse kulgedes oli selge, et täpset piiri peal ja väga hästi.

Tütretütre lemmikud etenduses olid Hanna-Liina Võsa  Mabel Gibsoni osas ja Andero Ermel Toni Schlumbergeri osas. Väga särtsakad ja liikuvad noored artistid.  Vokaalselt ei ole midagi ette heita Andero Ermelile, näosaatest lauljana tuule tiibadesse saanud näitleja on Toni osas kahtlemata väga hea leid ja oskab publikut naerutada. Arvan, et nägime esietendusel parimat võimalikku koosseisu, kuigi mõtlesin, et vaataksin ka teist koosseisu. Jõuan - sel hooajal mängitakse  veel 10 korda ja pileteid on saada.
Selle opereti juures puudus mul võrdlusvõimalus, sest pole varem näinud ja  vana Lenfilmi 1958.aastast ka ei mäleta.
Soovitan soojalt kõigile, teatrielamus garanteeritud, nii nagu Toni etenduses  laulab, et teatris on hea aega veeta.  Ja võib vaatama minna koos perega. See saab olema  kauni muusikaga, lõbus, romantiline ja kohati ka nukker ja mõtlemapanev, kõike seda pakub „Estonia lavastus.
Hea algus minu isiklikule muusikaaastale.
Mister X ja Fedora kaunis duett Sirje ja Väino Puura esituses.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar