22. märts 2015

Hans Magnus Enzensberger "Intelligentsuse eksiaias"

Hans Magnus Enzensberger.
„Intelligentsuse eksiaias.
Idioodijuht.“
Saksa keelest tõlkinud Maarja Kangro
LR 2915//2
38 lehekülge








Huvitav väike raamatuke.
Suuresti kujutab endast igasugu intelligentsuse mõõtmise ja intelligentsuse testide kriitikat.
Mõni ehk mäletab veel 1972.aastal Loomingu Raamtukogus ilmunud H.J. Eysencki testiraamatut „Tunne oma võimeid“.
Higistasin minagi selle testiraamatu kallal, eriti nende stiilis „Milline kujunditest sobib tühja ruutu“ testide juures ja olin mures madala intelligentsuse pärast.

Nüüd tagantjärgi saan rehabiliteeritud. Lk. 22. „Mida täpsemini tema /Eysenck/teoseid uurida, seda enam tikub kuju võtma järeldus, et tegu on testi looja tahtmatu autoportreega. Ilmselgelt on meil tegemist musterõpilasega, kes on matemaatika – ja maateadustundides alati tähelepaneklikult kuulanud. Kahjuks on sellel imetlusväärsel usinusel oma hind. Tema esmaklassiline keskmine hinne on lunastatud äärmiselt redutseeritud tajuvõimega, häiritud suhtega esteetikasse, teatava eluvõõrusega, millel puudub igasugune seos aktuaalse maailmaga. Poliitika või mistahes ühiskondliku praktika suhtes ei näita ideaalne katseisik üles mingisugust huvi.

Enzensbergeri raamatus on  toodud näidislehekülg  Eysencki raamatust „Missugune kuuest nummerdatud kujundist sobib tühja ruutu“.
Nüüd lahendasin selle hoobilt.

Autor ütleb, et kes ei suuda palimpsesti palindroomist eristada, sel pole mingit lootust Eysencki testidega.
Kuna ma ei tea, mis on palimpsest, pidin guugeldama.
Palimpsest :papüürus, puhtaks kraabitud paber.
Charles Strossil sellenimeline ulmeromaan. Just seesama Charles Stross, kelle ulmeromaani „Pereäri“ just lugeda võtsin. Väsisin raamatukogu riiulite vahel uitamisest, uuemaid väljalaenuttaud, vanemad loetud või ei paku huvi, katsetan ulmega.

Aga et mitte liiga kaugele loetud raamatust minna, siis võib teema kokku võtta, et me ei ole piisavalt intelligentsed, et teada, mis intelligentsus on.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar